New Yorkban ezentúl lesznek „semleges” illemhelyek

Forrás: turizmus.com

 2016. június 23. 16:49

New York városának tanácsnokai megszavazták, hogy a város nyilvános illemhelyein kötelezően lennie kell úgynevezett semleges fülkének a transzneműek számára. A döntés különösen fontos most, a floridai Orlando melegbárjában elkövetett tömegmészárlás után.

A városi tanács 47/2 arányban szavazott a semleges illemhelyek kialakítása mellett, amelyeket 2017. január elsejétől kötelező lesz működtetni. Sok New York-i étteremben már létezik ilyen mosdó: az ajtaján vagy nem tüntetnek fel nemre utaló jelet, vagy mindkét jelet (tehát férfiakat és nőket egyaránt jelző figurát) ábrázolják rajta. Daniel Dromm, demokrata párti tanácsnok – a javaslat előterjesztője – szerint a döntés „üzenet, hogy New York városa támogatja a transznemű közösséget és tisztában van e kérdés jelentőségével”. Dromm szerint ez a döntés jelzés egyúttal a meleg, leszbikus és biszexuális közösség egésze számára is, s különösen fontos most, az orlandói melegbárban június 12-én virradóra elkövetett, 49 ember életét követelő tömegmészárlás után.

Az úgynevezett "mosdóvita" hónapok óta megosztja az amerikai közvéleményt, sok szövetségi tagállamban ugyanis nem értenek egyet azzal, hogy emberek ne a születésük szerinti, hanem a választott nemük szerinti mosdót használhassák. Észak-Karolina szövetségi államban például a helyi törvényhozás megszavazta azt a törvényt, amely csakis a születési nem szerinti mosdóhasználatot teszi lehetővé, s ezzel kivívta az amerikai művészvilág egyes képviselőinek haragját, s nyomban bojkottját. A rocksztár Bruce Springsteen például koncerteket mondott le emiatt, San Francisco polgármestere pedig utazási bojkottot hirdetett Észak-Karolina ellen.