New Yorkban van a világ legdrágább bevásárlóutcája

Forrás: MTI

 2014. november 20. 10:15

A New York-i Fifth Avenue felső szakasza megelőzte a hongkongi Causeway Bay környékét és a világ legdrágább bevásárló övezete a bérleti díjak alapján – áll a Cushman & Wakefield tanulmányában. A budapesti Váci utca a 40. helyezett.

A Fifth Avenue felső szakaszán a kiskereskedelmi üzleteknek az egy négyzetméteres éves bérleti díja 29,82 ezer euró, míg a második helyezett Causeway Bay övezetben 23,3 ezer euró. Harmadik helyen a párizsi Champs-Élysées áll 13,23 ezer eurós négyzetméterenkénti bérleti díjjal.

A Cushman & Wakefield szolgáltató cég tanulmánya 65 ország 330 legdrágább kiskereskedelmi helyszínét állítja rangsorba évente. Magyarországról a Váci utca jutott be, amely a 40. helyen áll 2014-ben a 2013-as 42. hely után. Idén a Váci utcában négyzetméterenként 1140 euró volt az éves bérleti díj.

A tanulmány szerint az elsődleges kiskereskedelmi bérleti díjak átlagosan 2,4 százalékkal növekedtek a 2014 szeptemberét megelőző 12 hónapban. A gyenge gazdasági aktivitás hatással volt némely piacra, míg más területeket a strukturális változások befolyásoltak. A 330 vizsgált hely közül 227 helyen stagnáltak vagy nőttek a bérleti díjak.

John Strachan, a Cushman & Wakefield globális kiskereskedelmi vezetője szerint New York új rekordot állított fel a valaha mért legmagasabb kiskereskedelmi bérleti díjak tekintetében. A világ nagyobb turistaforgalmat lebonyolító városai pedig folyamatosan fejlődnek és a főbb márkák háborúznak a legjobb üzlethelyiségekért.