Nincs elég személyzet a madridi reptéren, sok utas kési le a járatát

Forrás: MTI

 2022. június 07. 18:20

A madridi nemzetközi repülőtéren március óta mintegy 15 ezren késték le repülőjárataikat az útlevél-ellenőrzést végző személyzet hiánya miatt – írta a spanyol sajtó a spanyol Iberia légitársaságra hivatkozva.

A vállalat tájékoztatása szerint az úti okmányokat ellenőrző fülkék előtt hosszú sorok alakulnak ki. Példaként említett több nemzetközi légi járatot az elmúlt napokból, amely csak késve tudott elindulni, mert megvárta az utasokat.

A spanyol közszolgálati televízió (TVE) keddi riportjában arról számolt be, hogy délelőtt több mint 45 percet kellett várniuk a négyes terminál utasainak, mire sorra kerültek az ellenőrzésnél.

A spanyol légitársaságok szövetsége (ALA) felhívta a figyelmet arra, hogy a probléma nem csupán a fővárost, hanem az ország más, jelentős nemzetközi forgalmat bonyolító repülőtereit is érinti, példaként sorolva Alicante, Málaga, Palma vagy Barcelona légikikötőit.

A nyári időszakra 200 rendőrrel erősítik meg az útlevelek ellenőrzését a Madrid-Barajas repülőtéren

Fotó: 123rf.com

A szövetség emlékeztetett: többször kérte a belügyminisztériumot, hogy növelje az ellenőrző személyzet létszámát, valamint engedélyezze, hogy a brit turisták ismét használhassák az automata ellenőrzőkapukat, éppúgy, mint a Brexit előtt.

Isabel Rodríguez kormányszóvivő a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette: a nyári időszakra 200 rendőrrel erősítik meg az útlevelek ellenőrzését a Madrid-Barajas repülőtéren, amellyel 600-ra emelkedik a feladatot ellátó személyzet száma.

Véleménye szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben nincs szó káoszról, csak kivételes esetekről, amelyeket a schengeni övezeten kívülről érkező járatok egybeesése okozott.

Az európai repülőtereken eluralkodó kaotikus állapotokról korábban itt és itt írtunk, eközben a Budapest Airport a minap megnyugtatott, hogy Ferihegyen nem kell reptéri káosztól tartani.