Nincs konstrukciós pánik a Boeingnél

Szerző: Nagy Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. november 11. 13:47

Elterjedt a hír, hogy repedéseket fedeztek fel a Boeing egyes 737NG típusú repülőgépein. Kiderült, hogy nem kell kongatni a vészharangot az amerikai gyártó fölött.

A közelmúltban gondok akadtak a Boeing két géptípusával. Elsőként a két légi szerencsétlenséget is elszenvedett Boeing 737 MAX-okat parancsolták globálisan a földre egy szoftverhiba miatt, majd a 737NG (New Generation) gépekről derült ki, hogy repedések keletkezhetnek a szárnyat a törzzsel összekötő fontos alkatrészen.

Az biztos, hogy a 737 MAX-ok még hónapokig nem repülhetnek, a 737NG esetében azonban kiderült, hogy szerencsére jóval kisebb a baj. Bár az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Dél-Koreában is átvizsgálnak egyes 737NG-gépeket, szakértők szerint nem kell a vészharangot kongatni az amerikai repülőgépgyártónál.

Az Amerikai Repülésügyi Hatóság (FAA) úgynevezett légialkalmassági direktívát adott ki, amely szerint a légitársaságok 22 és 30 ezer repült óra között mindenképpen végezzenek el egy olyan nagyjavítást, amely arra az alkatrészre is kiterjed, amelynél október elején a mikrorepedéseket felfedezték.

737NG-kből jelenleg 1911 darab közlekedik Amerikában, közülük mindössze kettőnél fedeztek fel ilyen repedéseket. A polgári légiutasszállítás igáslovának is nevezett 737-es NG-típusnál októberben fedeztek fel repedéseket azoknál az alkatrészeknél, amelyek a szárnyat rögzítik a gép törzséhez. Az ausztrál Qantasnál és a Korean Airnél találtak ilyen hibákat, néhány nagyjavításon átesett repülőgép esetében az angolul "pickle fork"-nak vagyis savanyúságvillának nevezett, a törzs és a szárny között repülés közben fellépő feszültséget és erőhatásokat kiegyenlítő alkatrésznél.

A Qantas egyik Boeing 737 NG típusú repülőgépe

Fotó: Qantas

Az Amerikai Repülésügyi Hatóság a gépek átvizsgálására kérte a légitársaságokat, de nem tiltotta meg a típussal való repülést. Az érintett cégek közül az ausztrál Qantas vezérigazgatója igyekezett csillapítani a kedélyeket, miszerint ez a típus nagyon megbízható, és egyébként is, sosem szállnának fel olyan repülőgéppel, amely nem biztonságos.

A Boeing igyekezett azt hangsúlyozni, hogy a gépek kevesebb mint 5 százalékánál találnak ilyen problémákat, amelyek általában a nagyjavításokon derülnek ki, több mint 20 ezer repült óra után.

Névtelenséget kérő hazai szakértőtől megtudtuk, hogy a Boeingek a II. világháború utáni időszak legmegbízhatóbb utasszállító repülőgépei közé tartoznak, és a Boeing 737 MAX-ok földre parancsolása után a 737NG típusoknál talált problémákat "felfújták".

A két amerikai gépnél például 35 és 37 ezer repült óra után találták a repedési problémákat. Mindezt pedig olyan nagyjavításnál, ami egyébként is esedékes volt, mert a gépeket utasszállítókból alakították át teherszállítóvá.

Forrásunk szerint az utasszállító gépeket általában minimálisan 30 éves repülési szolgálatra tervezik. Ez alatt többször átesnek élettartam-hosszabbító javításokon. Ezek 26-30 napig tartanak, ilyenkor a legapróbb alkatrészeire szedik szét a gépeket, és tüzetes ellenőrzés után újra összeszerelik őket. Sokszor cserélnek ilyenkor részegységeket, de akár szárnyat vagy hajtóműveket is. Homokfúvóval leszedik az eredeti festéket, és újra festik őket. Gyakorlatilag szinte új gépet építenek ilyenkor.

A szakértők azt hangsúlyozzák, hogy kisebb repedések, mikrohibák más gyártóknál is előjöhetnek több tízezer repült óra után. Ez a Boeing 737NG-k esetében sem tűnik konstrukciós hibának.

Erre utal az is, hogy az ausztrál Virgin Airways, az ír Ryanair, az American Airlines, a United Airlines, vagy a norvég Norwegian Airlines sem talált a saját gépeinél hasonló repedéseket, mint amiket a Southwest Airlines felfedezett.