Nincs köze a magyar Best Reisenhez a szlovák Best Choice csődjének

 2013. augusztus 05. 11:26

Csak egy szerencsétlen, a 90-es évekre visszanyúló, és máig rendezetlen névegyezés a közös pont a magyarországi Best Reisen, és a napokban csődöt jelentett, pozsonyi székhelyű Best Reisen - Best Choice utazási iroda között - mondta el kérdésünkre Zám Tibor, a hazai tour operator cégvezetője.

Fotó:

A szlovák iroda holnapjára néhány napja került fel, hogy felfügeszti működését. Mint írták, az okok egyrészt a kedvezőtlen gazdasági körüléményekben keresendők, másrészt a célországok (elsősorban Tunézia és Egyiptom) politikai gondjai miatt sem úgy alakult a nyári szezon, ahogyan várták. Az utazászevező 2,5 millió eurós kaucióval rendelkezik, az utasok a Vienna Insurance Grouphoz folyamodhatnak a kárrendezésért.
Zám Tibor szerkesztőségünk kérdésére arról tájékoztatott, hogy a szlovákiai cég az egyike volt azoknak a Best Reisen néven működő utaztatóknak, amelyek a 90-es években működő ausztriai cég 1995-ös csődje után, de már önállóként tovább működtek a különböző kelet-európai országokban, így Szlovákián kívül például Lengyelországban és Horvátországban, illetve nálunk is. A névhasználatban azóta sem sikerült megegyezni, ám a cégek között semmilyen egyéb kapcsolat nincs, tehát sem a tevékenységben, sem a tulajdonosi szerkezetben nincsenek átfedések, a cégek teljesen függetlenek egymástól. Zám Tibor ezúton is szeretné megnyugtatni a szakmát, hogy a Best Reisen működése teljesen zavartalan, azt szlovák cég csődje azt semmilyen formában nem érinti.