Nincs több dohányáru a holland járatokon

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 15. 14:04

A Holland Királyi Légitársaság (KLM) és az általa részben vagy egészben birtokolt többi holland szállító járatain augusztus 1-jétől betiltották a cigaretta és dohányfélék fedélzeti vámmentes árusítását.

Az eset nagyon komoly elégedetlenséget váltott ki, most a turisztika főszezonban és a sok kfe. charter járatok turista utasai között, aki számítottak az olcsó dohányárukra. A cégeken belül is volt zúgolódás, mert a légiutas-kísérők a fedélzeti tax free árusításból eddig is jelentős jutalékot kaptak, és most az egyik legjobban fogyó cikk esett ki a kínálatból.

Az eladáson belül a dohányfélék, különösen a méltán híres Rittmeester szivarok, hozták a legtöbb pénzt, mert a dohányzó utasok között nagyon sokan, már előre készültek egy nagyobb tétel megvásárlására az utazásuk során a kedvező ár miatt. Nem beszélve arról, hogy mint családi vagy üzleti ajándék egy-egy karton szívnivaló, nagyon elfogadott, kis súlya és mérete miatt, praktikus is volt.

A légiutas-kísérők szakszervezete is szót emelt a tiltás ellen, de az Igazgató Tanács, hivatkozva az illetékes minisztérium egészségvédelmi határozataira, mégis a tiltás mellett döntött.

A dohánygyártó cégek viszont – valószínűleg jogosan – attól félnek, hogy a holland légi szállítók példáját követve a repülőterek következő lépése az lesz, hogy a földi vámmentes boltokban is megszüntetik a dohány árusítást.

A légiutas-kísérők a fedélzeti tax free-árusításból jelentős jutalékot kaptak

Fotó: zakenreisnieuws.nl

Erik Jan Gelink a szintén KLM résztulajdonú Transavia légitársaság kereskedelmi igazgatója kiemelte, hogy a járataikon történő tiltás teljesen megfelel a hatósági egészségjavító törekvéseknek és hozzátette, hogy cége azonnali hatállyal beszüntette a cigaretta- és szivarhirdetéseket is. A fedélzeten jelentkező hiányt, egészség barát termékekkel pótolják, és azok árának mérséklésével, fokozzák az eladás sikerét. A gyártóknak arra a kérdésére, hogy javasolják-e majd a dohányáruk földi tax free árusításának betiltását is, Gelink úr azt javasolta, hogy ezt a földi kiszolgálóktól kell megkérdezni.