Nincs több műanyag flakon a San Franciscó-i reptéren

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 12. 10:56

Hozzon magához saját vizes palackot, vásároljon alumíniumdobozos vagy üveges üdítőket – ezt javasolja a San Francisco International Airport utasai számára, miután elhatározták, hogy betiltják a műanyag vizes palackokat a repülőtéren.

A tilalom a széndioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítések részét képezi. Lesz dolguk: a hatalmas repülőtér ugyanis eddig évente 4 millió műanyag palackos italt adott el, részben az automatákon, részben az éttermeken, kávézókon keresztül – számol be cikkében az expressen.se.

Több helyen fontolgatnak szigorúbb fellépést a műanyag flakonokkal szemben

Fotó: pixabay.com

Az új szabály a vendéglátóhelyekre is vonatkozik, ami jelentős mértékben érinti ezek beszerzési forrásait és logisztikáját. A repülőtéri beszállítók kötelesek komposztálható tartályban, dobozban szállítani az ételeket és a jövőben az italokat is. Nem beszélve a változásról a biztonsági szolgálatok munkájában, hiszen eddig sokszor kidobatták a utazókkal az üres műanyag palackokat is.

A San Francisco Nemzetközi Repülőtér

Fotó: Wikimedia Commons

Az igazi nagy kihívást a műanyag palackok kiváltása jelenti.

Most arra kérik az utasokat, vagy vásároljanak üveges, illetve dobozos üdítőt, vagy hozzanak magukkal üres palackot és töltsék meg vízzel.

Európában ez a módszer már elterjedt – aki gyógyszert szed és állandóan kell, hogy legyen nála víz, régóta így csinálja. Amikor valaki drágállja a reptéri vagy fedélzeti árakat, akkor is feltöltheti a mosdókban vízzel az üvegét.

Hasonló intézkedések bevezetésére több példa is van világszerte.

A Baleár-szigeteken is szigorúan korlátozzák a műanyagok felhasználását. Ott azt vállalták, hogy 2021-re az összes műanyag tányért, evőeszközt és műanyagba csomagolt készételt eltávolítják a boltok polcairól, és biológiailag lebontható alternatívákkal helyettesítik őket. Mindez számos egyéb intézkedést von maga után, például ivócsapokat kell felállítani a középületeknél, hogy az emberek újratölthessék az általuk hozott palackokat.

Olyan ivókutakat állítanak fel, ahol mindenki újratöltheti saját flakonját

Fotó: Wikimedia Commons

A környezetért folytatott a harc része az is, hogy

Kaliforniában törvény készül a szállodai pipere mini műanyag üvegcsék beszüntetése ellen.

A téma már régen napirenden van, az egyik élharcos ezen a téren Santa Cruz városa. Egyes nagy amerikai szállodaláncok valóban komolyan kezelik az ügyet, és a mini palackok helyett nagyobb méretű, újra felhasználható csomagolásban kínálják a szokásos fürdőszobai kellékeket. A törvény várhatóan 2023-ban lép hatályba.

A cél nemcsak a felesleges műanyag-fogyasztás csökkentése, hanem a vendégek környezettudatosságának erősítése.