Nő a magyarok érdeklődése az egzotikus tájak iránt

 2013. november 09. 08:01

Az őszi és a téli hónapok alatt a magyarok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az egzotikus tájak felé, főként Dél- és Délkelet-Ázsia a célállomás – mutatta ki Magyarország egyik legnagyobb repülőjegy eladó portálja, a Pelikan.hu.

Ez a sok tapasztalt utazónak, és persze a repülőjegyek alacsony árának köszönhető, ami leginkább légitársaságok erős konkurenciaharcának eredménye. A felkapott célállomások közé tartoznak legfőképp az Ázsiai országok, mint például Bangkok, Hongkong, Peking vagy Tokió. Összehasonlítva a tavalyi, 2012-es évhez, Bangkok esetében 150%-os növekedés figyelhető meg, Tokió iránti érdeklődés pedig 70%-kal nőtt.

Magyarország és környező reptereiről Pekingbe, Tokióba és Sanghajba szóló retúr repülőjegyek ára 160 000 Ft körül mozog. A Hongkongba való utazás során számolni kell azzal, hogy az árak akár 10-15%-al magasabbak lesznek. Az említett konkurencia harc  speciális kedvezményeket eredményez az utazni vágyók részére. Október közepén lehetőség volt a Pelikan.hu honlapon is foglalni repülőjegyet Bécsből Bangkokba vagy Kuala Lumpurba, mindössze 110.000 Ft-ért. Ezek az árak, és a helyi két- és három- csillagos szállodák, amik 6000Ft/éjszakától kezdődnek, remek lehetőségeket kínálnak az utazók számára.

A magyarok legszívesebben a budapesti (80%), majd a bécsi (10%) reptérről indulnak útnak, illetve a környező reptereket használják.

A hazai lakosok nyaralási szokása változó. Míg a múltban a legtöbb magyar kizárólag nyáron utazott, napjainkban többen kívánkoznak tenger mellé a téli szünidő alatt is. Legfőképp Ázsiát veszik célpontba, amely nem csak a klasszikus tengerparti üdülőhelyével csábítja a pihenni vágyókat, hanem különbféle kalandokat is biztosít számukra. A Pelikan.hu honlapon keresztül egyre többen foglalnak szállást a választott ország különböző városaiban egy utazás során. Ami azt jelenti, hogy nem maradnak az egész nyaralás alatt egy helyen, hanem szeretnék megismerni a választott országot, amennyire csak lehet.

A „saját felelősségre" való nyaralás tervezése a 35 év alatti fiatalok körében népszerű. Repülőjegyüket és a szállodát maguk foglalják, a jó nyelvtudásuknak köszönhetően nincs szükségük idegenvezetőre sem – esetleg csak az útmutató könyvek és az elektronikus formában megjelenő segédeszközök a társaik. Ez a tervezési forma egyértelműen nem a legmegfelelőbb mindenki számára. A változó trendek ellenére, tehát a nyaralni vágyók túlnyomó többsége a klasszikus üdülési formát részesíti előnyben. Elkerülve ezzel a papírmunkát, a hotellel és a légitársasággal való individuális kommunikációt. Elfogadják, hogy ezek a szolgáltatások plusz kiadást jelentenek, mivel az ő prioritásuk főként a pihenés.