Molnár Judit: Utazásszervezőként boldogságpillanatokat adunk és kapunk

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. október 06. 13:56

Hogyan hat egy szigorú magyartanár vicces tollbamondása sok évvel később egy utazási iroda működésére? És mi adja a stabilitást az ország egyik legnagyobb utazásszervező cégének vezetéséhez? A hazai turizmus női szereplőit bemutató sorozatunkban az OTP Travel ügyvezetőjével beszélgettünk.

A pályafutása során mikor érezte először, hogy jól választott?

Ó, a legelejétől! Az utazásszervezés fantasztikus dolog.

 

Mi a jó benne?

Egy-egy kulturális körutazás megtervezése nagyon sok felkészülést igényel. Ilyenkor gondolatban utazunk, ami nagyon élvezetes. Magammal és a kollégáimmal szemben is magasak az elvárásaim, hogy olyan utazásokat szervezzünk, amelyekről az utasaink elégedetten, élményekben gazdagon térnek vissza. Az élet arról is szól, hogy boldogságpillanatokat gyűjtsünk. Mi, utazási irodások hihetetlenül szerencsések vagyunk, hogy a munkánk során adhatunk és kaphatunk ilyen boldogságpillanatokat.

Hogyan szerez élményt az utazásszervező, hogy aztán élményt tudjon adni?

Először is utazással. Legutóbb például Türingiában jártam, és útközben gyakran azon gondolkodtam, hogy az ott látottakat hogyan lehet majd beépíteni a kínálatunkba. Jó, ha minél többet utazhatunk, mert úgy hitelesebbek vagyunk. Emellett az is fontos, hogy az adott országokban felkészült, megbízható partnereink legyenek, akik ismerik az igényeinket. De hangsúlyozom, az ottani kollégák profizmusa mellé a saját tudásunkra, tapasztalatainkra is szükség van, az a jó, ha mindkét nézőpont érvényesül, amikor összerakjuk az ajánlatot.

Molnár Judit: Az a célom, hogy széles látókörű és felelősségteljes kollégákkal, harmonikus légkörben dolgozzunk együtt

Fotó: Fóti Péter

Mi vezette erre a pályára?

10-11 éves lehettem, amikor az iskolai rajzórán, egy vetített képes előadáson megláttam Tutanhamon fáraó halotti maszkját. Annyira gyönyörűnek találtam, hogy ott egy életre elvesztem, és attól kezdve töretlen az érdeklődésem a művészetek iránt. Amikor a pályaválasztásra került sor, elgondolkodtam, hogy mi az, ami közel áll hozzám, és így jött a turizmus, hiszen az utazás, a kultúra és a művészetek összekapcsolódnak. Már a főiskola mellett elkezdtem idegenvezetőként dolgozni, ami nagyon hasznos volt, mert a frontvonalból ismertem meg az utazási irodai szakmát. A későbbiekben pedig lehetőséget kaptam arra, hogy az utazásszervezői munkát is elsajátítsam.

 

23 éve áll az OTP Travel élén. Hogyan formálódott a cég a vezetése alatt?

Nézetem szerint kialakult egy erőteljes vállalati kultúra az OTP Travelben. Az a célom, hogy széles látókörű és felelősségteljes kollégákkal, harmonikus légkörben dolgozzunk együtt. Természetesen én is felelősséggel tartozom a kollégáim felé, a tulajdonosok felé, az utasaink felé, és felelős vagyok a cég jó hírnevéért.

 

Az ehhez szükséges igényességet otthonról hozza az ember, vagy lehet tanulni?

Kétségtelen, hogy édesanyámnak komoly elvárásai voltak a tanulmányi eredményeimet illetően. Illetve volt egy csodálatos gimnáziumi magyartanárom, Eörsiné Hajdú Marianna, aki nagy hatást gyakorolt a gondolkodásmódomra. Mulatságos és egyben borzasztóan nehéz szövegeket diktált, hogy fejlessze a helyesírásunkat, és nagyon szigorúan osztályozott. De megtanultunk helyesen írni, és ami még fontosabb, megtanultuk, hogy igényesek legyünk arra, amit kiadunk a kezünkből.

Számomra kulcskérdés, hogy nagyon jó idegenvezetőkkel, felkészült partnerekkel és színvonalas szálláshelyekkel dolgozzunk, és minden szempontból igényes legyen, amit képviselünk. S még valami: tény, hogy nagyon kevés panasz érkezik hozzánk, de ha van, azzal mindig nagy odafigyeléssel foglalkozunk, hogy az ügyfél érezze, nem csak akkor fontos, amikor befizeti a részvételi díjat.

 

Milyen vezetői kvalitásokat tart fontosnak?

Szerintem a vezető egyik alapvető szerepe, hogy példát mutasson a szakma iránti elhivatottságból, szorgalomból, tisztességből. A vezetők és a munkatársak egymás iránti kölcsönös tiszteletét rendkívül fontosnak tartom. Ki kell tudni fejezni az elismerésünket a kollégáink felé, ha pedig valaki elront valamit, akkor segíteni kell azzal, hogy azt őszintén megbeszéljük vele. Ez utóbbi eleinte nem volt könnyű számomra. Talán az segített, amit imádott dédnagymamám mondott mindig: „Édes fiaim, a jó szónak semmi nem szegi szárnyát.”

Egész életemben folyamatosan tanultam, igyekeztem képezni magam, talán elmondhatom, hogy a saját szakterületemen elég magas szintre jutottam. Úgy gondolom, hogy a tudás, a tisztesség, a jóindulat és az empátia együtt adnak tartást az embernek. A mai vállalatvezetési kultúrában az IQ evidencia, de elengedhetetlenül szükséges az EQ is.

 

Az utóbbi években néhányszor elkongatták a vészharangot az utazásszervező szakma felett. Ön hogyan látja a jövőt?

Az elmúlt évtizedekben rendkívül sok hatás érte az utazási irodai környezetet. A digitalizáció jelentősen megváltoztatta az utazási szokásokat, megjelent az egyéni utazásszervezés. A közelmúltban a pandémia, most a háború eredményezett bizonytalanságot. Talán pontosan ez az oka annak, hogy egyre többen fordulnak ismét utazási irodákhoz; a biztonság igénye nagyon felértékelődött. Meggyőződésem, hogy a jövőben is szükség lesz az utazási irodákra, csak meg kell találnunk a megfelelő irányokat. Olyan utakat kell kínálni, amit az utasok nem könnyen vagy egyáltalán nem tudnak megszervezni, ilyenek például a távoli, egzotikus úti célok.

Az életkorral is változnak az igények. A fiatalok könnyen elindulnak egy szál hátizsákkal, de akik már gyerekekkel utaznak vagy idősebbek, azok keresik az utazási iroda nyújtotta kényelmet és biztonságot. Szintén az utóbbi évek tendenciája, hogy sok kisebb baráti társaság fordul hozzánk azzal a kéréssel, hogy szervezzük meg az egyedi utazásukat. A szabadidős szegmensben már az ilyesfajta igények teszik ki a bevételünk nagy részét, s ennek a további erősödése várható.

 

Az utazás környezeti terhelése szintén olyan kihívás, amire előbb-utóbb válaszolni kell.

Engem is foglalkoztat a téma, de jelenleg úgy látom, hogy a szolgáltatást közvetlenül nyújtók, a szállodák, a légitársaságok felelőssége nagyobb, mint az utazásszervezőké. Ugyanakkor a skandináv kollégáktól tudom, hogy ha náluk egy utas tájékoztatást kér, akkor arra is kíváncsi, hogy mennyire fenntarthatóan működik az adott szálloda, a légitársaság stb. Sajnos Magyarországon még nem tartunk itt, de mindenképp az a jövő iránya, hogy a környezettudatos szolgáltatókat részesítsük előnyben.

Van épp elég dolga az ország egyik legnagyobb utazásszervező cégének élén. Miért tartotta fontosnak, hogy négy évvel ezelőtt elvállalja a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöki tisztét?

Egyrészt hosszú ideje elnökségi tag voltam, és a kollégák régóta kapacitáltak. Másrészt hiszek a szakmában, a közösségben, és az érdekvédelem fontosságában. A második diplomámat a Corvinus Egyetemen szereztem, ahol Angyal Ádám tanár úr a lelkünkre kötötte, hogy ha vezető pozícióba kerülünk, akkor társadalmi munkát is vállalnunk kell.

A MUISZ elnökségében tapasztalt és felkészült szakemberek vannak, akik mindannyian társadalmi munkában végzik ezt a feladatot. Sokat változott a MUISZ megítélése az utóbbi években, mégpedig pozitív irányban. Odafigyelnek ránk, és ennek egyetlen oka van, a szakmaiság.

 

Az utazás mellett mi az, ami szórakoztatja, kikapcsolja?

Klasszikus zene és operarajongó vagyok; ha tehetem, igyekszem elmenni vagy a Salzburgi Ünnepi Játékokra, vagy Veronába, az Operafesztiválra. Nagyon szeretek gyalogtúrázni, úszni, biciklizni. Az utazást pedig azért tartom csodálatos dolognak, mert azt gondolom, hogy ez az egyik legkellemesebb módja az ismeretek bővítésének, ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy a különböző kultúrák megismerésével az emberek toleránsabbá váljanak.

Szakmai életútja

Molnár Judit a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola elvégzése után második diplomáját a Corvinus Egyetemen szerezte meg. Dolgozott idegenvezetőként, majd a Cooptourist Utazási Irodában kezdte el utazási irodás pályafutását. 1995 óta dolgozik az OTP Travelnél, először a kiutaztatási tevékenységért felelős igazgatóhelyettesként, majd 1999-től az ügyvezetői feladatokat látja el. 16 éve tagja a MUISZ elnökségének, négy éve a szövetség elnöke.

Pro Turismo-díjas, és az OTP Csoport legmagasabb szintű elismerésével, a Fáy András-díjjal is kitüntették.

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2022. szeptemberi számában jelent meg. Ha Ön még nem előfizetőnk, ezen a linken rendelheti meg a lapot.