Nőtt a hagyományos légitársaságok forgalma

Forrás: MTI

 2015. november 16. 11:24

A nagy európai hagyományos légitársaságokat tömörítő mindhárom vállalati csoport utasforgalma nőtt októberben, a legjobban az International Airlines Group (IAG) teljesített.

A légitársaságok honlapján közölt utasforgalmi statisztikák szerint az IAG-hez tartozó cégek (British Airways, Iberia, Aer Lingus és a diszkont Vueling) összesen 8,5 millió utast szállítottak, 9,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a járatok töltöttsége 2,5 százalékpontot emelkedve 83,4 százalék volt. Az év eddigi részében az IAG légitársaságaival 74,7 millióan utaztak, 9,8 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában.

A legtöbb utast, 10 milliót a Lufthansa-csoport full service légitársaságai (Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines) szállították, ez 3,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, a gépek töltöttsége 0,9 százalékponttal 81,5 százalékra nőtt. A január–októberi időszakban a német cégcsoport légitársaságait 93,1 millióan választották, 2,5 százalékkal többen, mint az előző évben.

A legszerényebb bővülést az Air France-KLM érte el, októberben mindössze 1,5 százalékkal szállított több utast, mint 2014 októberében: 7 millióan váltottak jegyet valamelyik járatukra. A gépek átlagos kihasználtsága 1,4 százalékponttal 86,1 százalékra javult. Októberig az utasforgalom 66,8 millió volt, 2,5 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.