Nőtt a magyarok külföldi utazási kedve a második negyedévben

Forrás: MTI

 2022. szeptember 11. 10:30

A KSH adatai szerint április és június között 53 százalékkal többször tettek külföldi utazást a magyarok, a külföldiek hazánkba tett utazásainak száma pedig 41 százalékkal volt több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Idén április és június között 4,7 millió alkalommal utaztak külföldre a magyarok, 53 százalékkal többször, mint a járvány által érintett, egy évvel korábbi időszakban, ám 2019 második negyedévéhez viszonyítva a kiutazások száma 24 százalékos visszaesést mutatott – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most közreadott negyedéves kiadványából.

A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Romániába látogattak, az utazások kétharmada ezekbe az országokba irányult. A magyarok átlagosan 2,7 napot töltöttek külföldön, 0,8 nappal többet, mint egy évvel korábban.

A külföldre utazó magyarok 245 milliárd forintot költöttek, ami folyó áron több mint háromszorosa az egy évvel korábbinak és 10 százalékkal több, mint 2019 második negyedévében. A fejenkénti költés naponta átlagosan 19 500 forint volt, míg a bázisidőszakban 11 600 forint.
Országok szerinti bontás alapján a magyar utazók a legtöbbet Ausztriában költötték (48 milliárd forint), de jelentősek voltak a Németországba és Olaszországba látogatók költései is (31 milliárd és 18 milliárd forint).

A jelentés szerint a külföldiek 10,9 millió utazást tettek hazánkba ugyanezen időszak alatt. A látogatások száma az előző év azonos negyedévéhez képest 41 százalékkal nőtt, de a 2019. második negyedévinek csupán a 75 százaléka volt.
A beutazók Magyarországon eltöltött ideje 25,2 millió napra nőtt, ami egyharmadával meghaladta az előző év bázisidőszakát.

A KSH adatai szerint a magyar utazók Ausztriában költöttek a legtöbbet április és június között

Fotó: 123rf.com

A több napra érkező külföldiek egy utazás alkalmával átlagosan 5,6 napot töltöttek hazánkban, ami éves összevetésben közel egyharmados visszaesés.

A hazánkba látogató külföldiek 2022 második  negyedévében folyó áron 556 milliárd forintot költöttek, az előző év azonos időszaki értéknél közel kétszer többet, és alig 1 százalékkal kevesebbet, mint a járvány előtti 2019. második negyedévben.
Az egy napra érkezők kiadásainak összege (132 milliárd forint) másfélszeresére, a több napra érkezőké (424 milliárd forint) közel két és félszeresére emelkedett az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A legtöbbet (88 milliárd forintot) az Ausztriából idelátogatók költötték: kiadásaik több mint kétötödét egészségügyi ellátásokra, egyötödét szabadidős, szórakozás és egészségmegőrzési célú utazásokra, további egyötödét vásárlásokra fordították.

A Németországból érkezők a zömében magánjellegű utakhoz kapcsolódóan 56 milliárd forintot költöttek Magyarországon. Az üzleti céllal beutazók 16 milliárd forintot, a munkavégzési céllal érkezők pedig 7 milliárd forintot adtak ki.

A KSH összesítése szerint a magyar turisták külföldi költései 311 milliárd forinttal haladták meg a hazánkba látogató külföldiek magyarországi kiadásait a második negyedévben.