Nőtt az EU-ba Kárpátalján át belépő ukránok aránya

Forrás: MTI

 2017. június 28. 16:00

Az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességének 2017. június 11-i életbe lépése óta három százalékkal nőtt az Európai Unióba a kárpátaljai határátkelőhelyeken át beutazó ukránok aránya - közölte szerdán Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója statisztikai adatokra hivatkozva.

Az ukrajnai megye vezetője Moskal.in.ua hivatalos honlapján közzétett tájékoztatása szerint a június 11. és 27. közötti időszakban az ukrán-EU határ kárpátaljai szakaszán található átkelőhelyeken keresztül az uniós országokba közel 234 ezer ukrán állampolgár utazott be, közülük mintegy hatezren biometrikus útlevéllel, míg a többiek schengeni vízummal lépték át a határt. Három százalékkal nőtt a számuk a vízummentesség életbe lépése előtti időszakhoz képest - írta Kárpátalja kormányzója.

Hennagyij Moszkal jelezte, az EU-ba Kárpátalján át - a vízum nélküli utazást lehetővé tévő - biometrikus útlevéllel belépő valamivel több mint ezer ukrán turista közül csupán nyolctól tagadták meg a beutazást, mert korábban túllépték az engedélyezett tartózkodási időt az EU területén.


Az EU-ba Kárpátalja érintésével utazó ukránok legnépszerűbb célpontja Magyarország: 150 ezer ember lépte át a szóban forgó időszakban a kárpátaljai-magyar határt. A második helyen Románia áll, ahová közel 47 ezren látogattak, a harmadikon pedig Szlovákia 36 ezer beutazóval - emlékeztetett az ukrajnai megye kormányzója.

Kárpátalján az idén csökkent a biometrikus útlevelet igénylők száma. Míg 2016 első öt hónapjában közel 50 ezren kérelmeztek biometrikus úti okmányt, addig az idei esztendő azonos időszakában ez a szám 45 ezer főre csökkent - közölte honlapján Hennagyij Moszkal.

Az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességének életbe lépését megelőzően Kárpátalján a határőrizeti szervek és a vámhatóság helyi vezetői azt jósolták, hogy június 11. után mintegy harminc százalékkal nő majd az EU-ba utazó ukránok aránya.

Maga Hennagyij Moszkal is úgy nyilatkozott, hogy Kárpátalján mintegy 20 új határátkelőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy kezelni tudják a vízummentességgel megnövekedő utasforgalmat.