Nőtt az utasforgalom Heathrow-n

Forrás: MTI

 2018. július 25. 15:39

Európa legnagyobb légi kikötőjében 38,1 millió utas fordult meg az idei első félévben, ami 2,5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az Európán belüli és a belföldi járatok utasainak száma 2,6, a tengerentúliaké pedig 2,5 százalékkal bővült a július 25-én ismertetett adatok szerint. Elsősorban az afrikai és a latin-amerikai járatokon nőtt az utasok száma, az Afrikába indulóké vagy onnan érkezőké százezerrel 1,6 millióra, Latin-Amerika vonatkozásában pedig 6 százalékkal 700 ezerre, miután a British Airways járatot indított Chilébe.

Az utasforgalom növekedése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bevételek 2,3 százalékkal 1,4 milliárd fontra emelkedtek az első fél évben. Az adatok szerint a légitársaságok egyre nagyobb gépekkel és egyre több utassal repülnek, az utasok pedig szívesen költenek a repülőtéren. A kiskereskedelemből származó bevétel 5 százalékkal 206 millió fontra emelkedett. A bárok, éttermek és kávézók forgalmából származó bevétel pedig 11,5 százalékkal nőtt. A parkolásból befolyó összeg is 7 százalékkal emelkedett és elérte a 62 millió fontot.

Csökkent viszont a Heathrow Express iránti érdeklődés, a repülőteret a London belvárosában lévő Paddington pályaudvarral összekötő járat bevételei 2 millió fonttal 61 millió fontra csökkentek. A 15 perces, 12 mérföldes vonatút 25 fontba kerül, mérföldenként tekintve ez a legdrágább vasútvonal az országban.

Heathrow a világ második legforgalmasabb repülőtere

Fotó: pixabay.com

Az utasforgalom és a biztonsági beruházások növekedése miatt az adózás előtti nyereség a 2017 első fél évében tapasztalt 102 millió fontról 95 millió fontra mérséklődött.

A londoni parlament alsóháza júniusban jóváhagyta a súlyos kapacitásgondokkal küszködő repülőtér harmadik kifutópályájának megépítését. A világ legnagyobb forgalmú két kifutópályás repülőtere jelenleg 99 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik. A harmadik pálya megépítésével 85,5 millióról 130 millióra növelhető a Heathrow éves utasforgalmi kapacitása. Ezzel kapcsolatban a reptér közölte, tanulmányozzák az arról szóló kezdeményezéseket, hogy a projekt miként lehetne innovatív, fenntartható és költséghatékony.

A Heathrow repülőtérnek tavaly 78,2 millió utasa volt. Ennél több, 87,7 millió utas csak a dubaji repülőtéren fordult meg 2017-ben.

Kapcsolódó cikkek

Napi jeggyel Londonba

2018. január 04.