November 29-én indul a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között

Forrás: turizmus.com

 2021. november 20. 12:36

A vasút-villamos a napokban sikeresen teljesítette a hatóság által előírt 50.000 km-es hibamentes tartampróbát. 2021. november 29-től utasforgalmi próbaüzemben elindul a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között. Április 15-ig a tram-traint minden utas ingyenesen veheti igénybe.

A tram-train november 29-től óránként közlekedik Hódmezővásárhelyről Szegedre 3:31 és 23:31 között, illetve Szegedről Hódmezővásárhelyre 4:38 és 23:38 között, a december 31-ig tartó utasforgalmi próbaüzemben. Telephelyre tartó éjszakai féljárat is bekerült a menetrendbe, amely november 30-tól 0:38-kor indul Szeged vasútállomásról és 0:55-kor érkezik Szeged-Rókus vasútállomásra.

A tervek szerint január közepétől csúcsidőben – reggel 6-tól 8-ig, illetve a délutáni időszakban – 20 percenként, azon kívül pedig félóránként követik majd egymást a szerelvények. A menetrend ekkortól már hétvégente kiegészül éjszakai járatokkal is. Az utasforgalmi és műszaki tapasztalatok alapján alakítják ki a végleges menetrendet.

Tram-train a hódmezővásárhelyi Kossuth téren

Fotó: MÁV

A vasút-villamos november 29-től érvényes menetrendje elérhető ITT.

A tesztelési folyamatok még a jövő héten is tartanak, melyek fő célja, hogy a gyártó Stadler minden olyan hibalehetőséget feltárjon, beazonosítson és megoldjon, amely az infrastruktúra, a járművek és az üzemeltetési körülmények bonyolult együttműködése során felmerülhet.

Utasforgalomba csak és kizárólag olyan járművek kerülhetnek, amelyek teljeskörűen eleget tesznek minden jogszabályi követelménynek és egyéb feltételnek. A MÁV‑START csak és kizárólag olyan járműveket vesz át, amelyek hibátlanul működnek, biztonságosak és minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkeznek.

A MÁV külön felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a tram-train vonala mentén még óvatosabban vezessenek, biciklizzenek, körültekintően keljenek át a gyalogos átkelőhelyeken.

A KRESZ szabályai szerint a vasút-villamosnak minden közlekedési járművel szemben elsőbbsége van. Elsőbbséget kell adni a körforgalomban haladó járművel is a körforgalmat keresztező tram-train részére – hangsúlyozza a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.