NTAK-elemzés: a britek adventezni, a görögök karácsonyozni jöttek

Forrás: turizmus.com

 2020. január 17. 17:03

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) beérkezett adatokból készült elemzés a budapesti szállodák külföldi vendégkörét vizsgálta a decemberi hétvégéken és a karácsonyi időszakban.

Az NTAK-ba beérkezett szállodai adatok alapján elmondható, hogy 2019 adventi hétvégéin is ­– mint az év során általában – az Egyesült Királyságból érkezett a legtöbb vendég a budapesti szállodákba – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség.

 

Ugyanakkor némileg eltérő az év többi időszakára jellemző küldőpiaci sorrendhez képest, hogy az adventi időszakban kiemelkedő volt az olasz vendégek aránya a decemberi hétvégéken Budapesten. Sokan érkeztek a fővárosba Izraelből, Németországból, Spanyolországból és az Egyesült Államokból is.

 

Karácsonyhoz közeledve megfigyelhető némi változás a top küldőpiacok sorrendjében: a karácsonyt közvetlenül megelőző hétvégén az USA-ból érkezők száma némileg visszaesett a korábbiakhoz képest, ugyanakkor Anglia és Olaszország után, a harmadik helyre Izrael, a negyedik helyre pedig Görögország jött fel a küldőpiaci sorrendben.

 

Fontos változás, hogy az NTAK indulását megelőzően, korábban csak havi szinten összesített adatokat láttunk a szálláshelyek forgalmáról, a vizsgált időszakhoz képest ezt is csak jóval később. Az NTAK ehhez képest lehetőséget ad rövidebb időszakok, hétvégék, ünnepi periódusok, egyes eseményekhez, fesztiválokhoz, rendezvényekhez kapcsolódó szálláshelyi forgalom vizsgálatára is.

 

Kimutathatóak olyan érdekességek, mint például az, hogy karácsonykor, valamint az azt megelőző és követő napokban (azaz december 23–27. között) a budapesti szállodákban – minden más időszaktól eltérően – a Görögországból érkező vendégek voltak a legtöbben (közel 10%), őket követték az olaszok (9,4%), az általában első helyen levő angolokat (7,4%) a harmadik helyre szorítva.

Szintén érdekesség, hogy több mint 1000 vendégéjszakát töltöttek el az Indiából, Belgiumból és Japánból érkező vendégek is.

 

Az NTAK-ba beérkezett szállodai adatok alapján elmondható, hogy összességében az adventi hétvégéken és karácsonykor több mint 280 000 vendégéjszakát töltöttek budapesti szállodákban külföldi vendégek.