Nürnbergi karácsonyi vásár a hagyományok jegyében

Szerző: Szalay Éva

Forrás: turizmus.com

 2016. december 20. 11:10

Évente közel kétmillió látogatót vonz a nagy hagyományú nürnbergi karácsonyi vásár, melyet 1628 óta rendeznek meg.

Európában már hagyománynak számít, hogy az adventi időszakban mind a kisebb és mind a nagyobb a városok karácsonyi díszbe öltözve várják a látogatót. A legszebb európai Karácsonyi Vásárok egyikeként tartja számon a nürnbergit a Tourism Review.

Nyitóünnepség Christkinddel

A vásár fénypontja a nyitóünnepség (amit idén november 25-én este tartottak), melyet hagyományosan a 2 évre megválasztott Christkind nyit meg a Miasszonyunk templom erkélyéről.

A meseszép fiatal lány szavait egyaránt isszák férfiak, nők, fiatalok és idősebbek, ezért a nürnbergi kislányok legnagyobb álma, hogy egyszer őket is megválasszák Christkindnek. Még az sem riasztja őket vissza, hogy a szerep rengeteg időt igényel, hiszen a nyitó beszédet követően több mint 170 lefoglalt időpontja van Christkindnek: több alkalommal meg kell jelennie a karácsonyi vásáron, az idősek otthonában, kórházakban, és persze interjúkat ad és a tévében is szerepel.

Mikor látogatható?

A nürnbergi karácsonyi vásár az első adventi vasárnapot megelőző péntektől egészen december 24-ig, 30 napon át várja a látogatókat mindennap 10 és 21 óra között.

Mit kínálnak?

A vásár jellegzetessége, hogy kizárólag helyi készítésű portékát kínálnak az árusok a testvérvárosok karácsonyi vásárrészét leszámítva. Idén összesen 186 faház jellegű stand alkotja a vásárt, nagy részük a Főtéren kapott helyet.

Mint a legtöbb európai karácsonyi vásárban érdemes megkóstolni a forralt bort, amit nürnbergi képekkel díszített kerámiacsészében fogyaszthatunk. Nem szabad kihagyni a 600 éves hagyományos recept alapján készült mézeskalácsot, valamint a nürnbergi kolbászt, a Nürnbergert sem.

De a gyerekekre is gondoltak a szervezők: alacsonyabb standokkal és körhintákkal kisgyermekkel érkezők részére kialakítottak egy külön vásárrészt is.

A vásár ideje alatt igazi postakocsi túrán is részt vehetünk a városban, a történelmi jármű az év többi napján a közlekedési múzeumban tekinthető meg.

Nürnberg Bajorország második legnagyobb városa, ahol közel 60 ezer magyar él, számukra és az idelátogatóknak is hatalmas előnyt jelent a Ryanair idén novemberben indított késő esti közvetlen napi járata, ami kiválóan alkalmas egy péntektől vasárnapig tartó rövid látogatáshoz.

Kapcsolódó cikkek