Nyár Bécsben – élet a kiállítótermeken túl

Forrás: turizmus.com

 2017. június 29. 16:30

Annak sem kell lemondania a kultúráról és az izgalmas programokról Bécsben, aki a nyári hónapokban múzeumok helyett nyüzsgésre és friss levegőre vágyik. Szabadtéri filmvetítések, fagyi- és popfesztivál, koncertek, különleges városnéző séták várják az osztrák fővárosba látogatókat.

Mint pillangó a molylepkétől, annyira különböznek egymástól a Popfest fellépői, akik normális esetben sosem szerepelnének egy programfüzetben. A Karlsplatzon és környékén a július 27–30. közötti ingyenes popfesztivál zenei kínálata a reggae-től a tiroli dialektuson és rapen át a világzenei folklórig a műfajok teljes vertikumát felöleli. Fellép többek között a Mono & Nikitaman, Salute, Scheibsta & die Buben, a Flut, Ankathie Koi és Der Nino (www.popfest.at).

A Karlsplatzon, a Popfest fellépői között ott lesz a Mono & Nikitaman, Salute, Scheibsta & die Buben, a Flut, Ankathie Koi és Der Nino

Fotó: Simon Brugner

Mivel Bécsben nagy kultusza van a fagylaltnak, idén is sikerre van ítélve a Vienna Ice Cream Festival, amelyet július 8–9-én tartanak az Augartenben. A második alkalommal megrendezett fagyifesztiválon 25 szalon mutatja be kreációit, közöttük olyan nagy hagyományokkal rendelkező házakkal, mint az Aida vagy a Bortolotti. De természetesen ott lesznek olyan feltörekvő újoncok is, mint a Sweet Hell, ahol nemcsak a fagylalt, de még a tölcsér is helyben készül.

Nagy nevek, nagy produkciók minden műfajból – ez a receptje az osztrák főváros egyik legkedveltebb nyári kulturális fesztiváljának a Rathausplatzon. A Wiener Film Festivalon – a bécsi városháza barokk kulisszái előtt felállított 300 négyzetméteres kivetítőn – június 30. és szeptember 3. között híres operákat, operetteket, hangversenyeket, balettelőadásokat, kortárs táncprodukciókat, pop- és dzsesszkoncerteket láthat és hallhat a közönség, például Anna Netrebkóval, Plácido Domingóval, Zubin Mehtával, a Bécsi Filharmonikusokkal, Leonard Cohennel és a Rolling Stones-szal.

Számos szabadtéri programtól lesz hangos a MuseumsQuartier

Fotó: Hertha Hurnaus/MQ

Mindenki talál a hangulatának és ízlésének megfelelő szórakozást a MuseumsQuartierban, ahol egészen őszig koncertekkel, mini hajók versenyével, golfpályaként is funkcionáló szoborparkkal, kortárs tánc- és irodalmi fesztivállal, szabadtéri filmvetítésekkel és kombinált tárlatvezetéssel töltik meg a nyarat.

Friedensreich Hundertwasser leghíresebb bécsi építészeti alkotásai mellett – mint a spittelaui szemétégető, a Hundertwasserhaus, a Village vagy a Kunst Haus Wien – a művész műtermi lakását is megnézhetik azok, akik beneveznek a Hundertwasser nyomában elnevezésű sétára. A körülbelül 2,5 órás városnézés a Schwedenplatzról indul minden hónap első hétfőjén és második, harmadik szombatján. A 29 eurós jeggyel a Hundertwasser Múzeumba és a művész lakásába is be lehet menni, mely a múzeum tetőterében található (www.kunsthauswien.com).

Hundertwasser híres bécsi épületei mellett a művész műtermi lakását is megnézhetik azok, akik beneveznek a Hundertwasser nyomában című sétára

Fotó: Mario Lang/EurocommPR

A szagos oldaláról fedezhetik fel az oszrák fővárost a „Smells Like Wien Spirit” városnéző séta résztvevői, akik egy nyilvános vécénél kezdenek, beleszagolnak az U6-os metróvonal – nem mindenhol illatos – levegőjébe, a fiákerlovak hagyatékába, hogy aztán kellemesebb helyeken folytassák a túrát. Az Ottakringer Sörfőzdénél, a Manner nápolyigyárnál, kávéházakban, gyógyszertárakban, kolbászosstandoknál és természetesen a környező hegyekben. A négyórás séta közben a résztvevők megtudhatják, miként változik a város illata az évszakokkal, és hogy Bécs nem is olyan büdös. Az angol és német nyelven is megtartott séta 5 euróba kerül, a következő időpont 2017. július 7. (www.spaceandplace.at).

Aki nagyon belejött a szaglászásba, az Bécs csatornarendszerében folytathatja a rendhagyó városnézést. A 3. Mann Tour keretében az érdeklődők az azonos című filmklasszikus apropóján, a penicillincsempész Harry Lime nyomába eredve ismerhetik meg a város alatt elterülő földalatti világot. Májustól októberig óránként indulnak csoportok, a részvétel díj 10 euró (https://www.drittemanntour.at).