Nyaraláskor is ragaszkodunk az internethez

Forrás: turizmus.com

 2016. július 19. 15:06

A magyarok 65 százaléka hasznos eszköznek tekinti az internetet az üdülés megtervezésében, a nyaralás során 87 százalék csatlakozik a világhálóra, a wifielérés pedig 48 százalék számára fontos szempont a szálláshely kiválasztásakor – derül ki egy régiós felmérésből.


Készülj Fel!

A felmérést a PayPal pénzügyi szolgáltató cég megbízásából a GfK piackutató készítette több európai országban idén júniusban, 5000 felnőtt online megkérdezésével.

Az internetes eszközök használatában a felmérésben részt vevő négy ország - Csehország, Görögország Lengyelország és Magyarország - között a magyarok vezetnek: az utazás megtervezéséhez a magyarok 65 százaléka, a lengyelek 56 százaléka, a csehek 42 százaléka, és a görögök 39 százaléka találta hasznosnak ezeket a lehetőségeket. A magyarok 35 százaléka keresőmotorokkal, 22 százalék utazási oldalakon keres ajánlatokat, és 25 százalék használja az úti célról való információk összegyűjtésére is.

 

A szálláshelytípusokat illetően eltérnek a négy ország utazóinak preferenciái: a görögök 74 százaléka a hagyományos hoteleket választja. Ezzel szemben a magyarok és a lengyelek között népszerűek a különálló apartmanok és házak, ezeket 33 illetve 34 százalékuk választja. Magyarországon a rokonoknál, barátoknál történő elszállásolás gyakorisága a tavalyi adatokhoz hasonlóan alakul, 23 százalékuk választotta ezt a lehetőséget.

A légitársaság kiválasztásában a magyarok 62 százalékának a legfontosabb szempont az ár. A második legfontosabb tényező, hogy mennyire kedvező egy légitársaság poggyászkezelési politikája (27%), míg a választás szempontjából a magyarok 21 százaléka találta fontosnak a légitársaságok ajánlatai között kereső oldalakat és az online értékeléseket.

A vizsgált országok polgárainak jelentős része nyaralás céljára két hét szabadságot vesz ki (magyarok 24%, lengyelek 44%, csehek 24%, görögök 24%) az idén. Ezzel szemben a magyarok 14 százaléka, a lengyelek 25 százaléka, a csehek 14 százaléka és a görögök 36 százaléka csak egy hét szabadsággal tervez.

A költségvetés tekintetében a magyarok a legóvatosabbak, 51 százalékuk tervez maximum 250 eurót költeni nyaralásra. További 35 százalék költ 250-500 eurót, 11 százalék 500 és 1000 euró között a nyaralással kapcsolatos kiadásokra. A magyarok mindössze 3 százaléka készül túllépni az 1000 eurós összeghatárt.

 

A kutatás szerint a nyaralás során a fizetés legtöbb alkalommal továbbra is készpénzben történik. A magyarok 70 százaléka, a lengyelek 68 százaléka, a csehek 63 százaléka és a görögök 79 százaléka továbbra is ezt a fizetési formát részesíti előnyben. Ugyanakkor azok száma, akik a nyaralás során felmerülő költségek többségét online szeretnék fizetni, a tavalyi évhez képest megduplázódott minden kutatásban részt vevő országban. A magyarok 12 százaléka (tavaly még 10%), a lengyelek 30 százaléka (azonos volt 2015-ben), a csehek 10 százaléka (2015-ben 7%), a görögök 28 százaléka használt PayPalt, vagy hasonló online szolgáltatást a legutóbbi nyaralás alkalmával.

Az internet nem csak a nyaralás megkezdése előtt, hanem az ott-tartózkodás idején is fontos: a magyarok 87 százaléka, a lengyelek és a görögök 95 százaléka, a cseheknek pedig 83 százaléka használja az internetet az utazás során. A nyaralás alatt a közösségi média oldalakat a magyarok 48 százaléka, a görögök 60 százaléka, a lengyelek 63 százaléka, a csehek 39 százaléka használja, de térképekre - a magyarok 71 százaléka -, vagy a munkával kapcsolatos kérdésekre is gyakran rákeresnek, és vásárolnak is.