Nyaralóhajó az Utazás kiállításon

Forrás: MTI

 2019. február 21. 16:34

A nyaralóhajózási programban vásárolt húsz hajóból az első, egy Nicols Estivale Octo típusú hajó az Utazás kiállításon látható február 21-24. között.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos február 21-én a hajót bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közbeszerzésen nyertes francia Nicols cég az idén május végéig ezen kívül további 9, majd 2020-ban újabb 10 járművet szállít le. Beszámolt arról is, hogy a nyaralóhajózási programban szereplő 11, kikötőfejlesztésre kiírt tenderre beadott ajánlatokat érvénytelennek nyilvánították, mert azok közül a legolcsóbb is 30-40 százalékkal meghaladta a tervezett 1,6 milliárd forintos keretet. A Mahart szakemberei és különböző tervezők véleménye alapján az a döntés született, hogy a kikötőfejlesztési feladatot öt kisebb egységre bontják, hogy az előirányzott költségvetésen belül megvalósuljon a beruházás.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

Fotó: turizmus.com

Révész Máriusz kiemelte, hogy az idén kísérleti jelleggel tíz hajóval elindul a nyaralóhajózás a Tisza-tó, Felső-Tisza vidéken, amely a térség településeinek új turisztikai lehetőséget is jelent. A kikötőfejlesztés csúszása miatt pedig ideiglenes megoldásokat biztosítanak. A hajókat szállító francia cég biztosítja azt is, hogy a magyar nyaralóhajózási útvonalak bekerüljenek a 14 európai országot tartalmazó Nicols katalógusba, így a magyar turisztikai lehetőségek iránt jelentős külföldi érdeklődés várható. A nyaralóhajózási programot a kormány 2017 decemberében indította, 2020-ig 4,6 milliárd forintos kerettel számol, amelyből a Mahart húsz nyaralóhajót vásárol és húsz kikötőt épít. Baráth Gergely, a nyaralóhajózási program vezetője korábban elmondta: a hajók beszerzése optimista számítások szerint 7-8 éven belül megtérül.

Az Utazás kiállításon lehetett megnézni az első hajót

Fotó: [forrás]

Kapcsolódó cikkek

Az újraéledő Tisza-tó

2019. január 29.