Nyaralóhajózás Tokaj-Hegyalján dűlőtúrával és kóstolókkal

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. július 08. 15:17

Szombaton futott ki az első nyaralóhajó immár fizetős vendégekkel Tokajból, de pár nappal korábban utazási irodásoknak is bemutatták, milyen lehetőségeket kínál ez az újfajta nyaralási forma. A MUISZ egynapos tanulmányútjára mi is elkísértük őket.

Az elmúlt pár évben időről időre beszámoltunk a külföldi mintára formálódó magyarországi nyaralóhajó-programról, amelynek feltételeit itthon, a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Bodrog térségében a Mahart Zrt. alakította ki. A két báziskikötőben, Tokajban és Kiskörén 10-10, Franciaországból hozatott Nicols hajó állomásozik. Mi az előbbi helyen szálltunk hajóra a Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagjaival – és maradtunk sajnos lehorgonyozva, mert a magas vízállás miatt épp hajózási tilalom volt érvényben. Ez rögtön fel is vetette az első kérdést, mi történik ilyen esetben a megrendeléssel. Nos, egy későbbi időpontra – egészen októberig tart ugyanis szezon – át lehet foglalni, vagy visszatérítik a pénzt – kaptuk a választ.

Tokajban 10, Franciaországból hozatott Nicols hajó állomásozik

Fotó: turizmus.com

Gyerekjáték a hajóvezetés

Saját tapasztalat alapján tehát nem tudok beszámolni arról, hogy valóban gyerekjáték-e vezetni ezeket a hajókat, ahogy azt állítják. Oly mértékben annak számít, hogy még vezetői engedély sem szükséges hozzá. Tény, hogy a navigációs berendezés mindösszesen egy kormány, egy gázkar és néhány kijelző a műszerfalon.

Persze, mielőtt teljesen elengedik a vendégek kezét, részt kell venniük egy gyorstalpaló hajóvezetői oktatáson, hogy megtanuljanak biztonságosan elindulni, kikötni és manőverezni a járművel. Kifejezetten lassú járású hajók ezek, 8-12 km/órás sebességgel haladnak, két oldalt 15 cm vastag gumi ütköző és pufferek sora védi, így egy esetlegesen ügyetlenebb kikötés esetén sem keletkezik kár bennük – mondta Nánai Norbert, a Mahart ügyfélkapcsolati menedzsere a fedélzeti bejáráson.

Minden kérdésre választ kaphattak az utazási irodások a tokaji kikötőben

Fotó: Mahart Zrt.

Az elméleti és gyakorlati oktatás után szállhatnak a vendégek vízre, ahol a hajó beépített navigációs rendszere segíti a tájékozódásukat, a biztonságérzetükről pedig GPS is gondoskodik, amely révén a kikötőkben folyamatosan nyomon követhető, épp merre haladnak.

 

Összkomfort a fedélzeten, csillagtúrák a vízen

A kormányállást (ez valójában ülés), konyhát és étkezőt magába foglaló közös térben bőven elfér egy négy főzőlapos gáztűzhely, nagy méretű hűtőszekrény és étkezőasztal is, a két hálószoba elég magas ahhoz, hogy az ember ne legyen klausztrofóbiás, a fürdőszoba viszont egyértelműen egyszemélyes. A tetőn lehet hódolni a napozás örömeinek, s még néhány összecsukható kerékpárnak is jut hely a fedélzeten, ha a hajózást bringázással kombinálnánk. Nem kell otthon hagyni a házi kedvencet sem, ő is az utazás részese lehet a fedélzeten.

Navigáció, konyha és étkező egy légtérben

Fotó: turizmus.com

A hajózás alatti program összeállításához érdemes letölteni a NaviBoat applikációt, mely az útba eső települések és a környék látnivalóiról – múzeum, kalandpark, túraútvonal, strand stb. – is tájékoztat. Tokajból csillagtúrákkal fedezhető fel a Felső-Tisza vidéke, felfelé Dobrádig, lefelé idén csak Tiszalökig lehet hajózni, így összesen 167 km folyamkilométer vár a nyaralóhajók utasaira, ami egy hét alatt kényelmesen teljesíthető. Jövőre pedig, ha elkészült a Kiskörei Víztározó felújítása, akkor a hajók Tokajból egészen a Tisza-tóig úszhatnak le, és viszont.

Mennyibe kerül?

Az ár a hajó méretétől, a bérlés időtartamától, illetve a szezontól is függ. Főszezonban egy hétre listaáron egy 4 személyes hajó 2876 euróért bérelhető, míg egy 8 személyes 3978 euróért. Főszezonon kívül ugyanezeken a hajók 1700, illetve 2400 euróba kerülnek.
De akár egy hétvégét is tervezhetünk: nyáron legkevesebb 2 napra lehet kivenni a hajókat, de az ősszel már akár egy napra is bérbe adják.
Számításba kell venni, hogy a bérleti díjhoz még további költségek járulnak, így például az üzemanyagé – óránként 8-12 liter gázolaj a hajók fogyasztása – vagy a takarítási díj, ami szintén külön fizetendő.

Az árakból rögtön kiderül, hogy idehaza nem válik tömegtermékké a nyaralóhajózás, ugyanakkor a foglaltsági adatok azt mutatják, erre a hiánypótló üdülési formára a magyar vendégek körében is van fizetőképes kereslet. A főszezon foglaltsága jelenleg meghaladja a 40 százalékot, és ebből 80 százalék hazai vendég. Az első tapasztalatok szerint leginkább a középkorúak és a senior korosztály érdeklődik a hajók bérlése iránt, külföldről többek között Franciaországból, Németországból, Ausztriából és Angliából érkezett erre az évre foglalás – tájékoztatott Böjte Csenge, a Mahart kommunikációs koordinátora.

Természetesen, nagy reményeket fűznek a helyi vállalkozások a nyaralóhajózás által a térségben megjelenő új vendégkörhöz, és most a Maharttal együttműködve építik fel a turisztikai kínálatot, terveznek programcsomagokat. A szolgáltatók a nap során az utazási irodások csapatának is bemutatkoztak, kóstoltatták saját termékeiket, és talán nem kibeszélés, hogy sok tapasztalt utazási szakember is rácsodálkozott, milyen rejtett értékekkel rendelkezik ez a vidék.

 

Lekvárok, csatnik és ecetek kóstolása

Vegyük szépen sorra, Tokajban hová lehet menni a partraszállás után. Például ebédelni a főtéri Labor Bistróba, amely szezonális, a környéken termett alapanyagokat felhasználó konyhát visz, és az ételekhez a régió legfinomabb borait kínálja. A tokaji bázistól öt perc sétára található az Ízes Örömest Lekvárium, ide egy karéj lekváros kenyérre is betérhet az ember, de akár többórás lekvárkóstolgatásra is benevezhet. Érdemes, mert egy-egy lekvárkülönlegességük hosszú kísérletek eredménye.

Az ecetkóstolás is lehet egyedi, izgalmas program  – ezért a bodrogkeresztúri Acetániába kell menni

Fotó: Mahart Zrt.

Vagy bringára pattanva el lehet kerekezni Bodrogkeresztúrra, a Csicsörke családi vállalkozás bemutatótermébe és bevásárolni a nagy gondossággal, tartósítószer nélkül készült szörpökből, lekvárokból, csatnikból. A hamarosan elkészülő teraszukon házi süteményeket is kínálnak majd. Időjárástól független program a Borecet Manufaktúra különleges múzeuma: az Acetániában nemcsak az ecet kultúrájával, történetével ismerkedhet a látogató, de akár kóstolót is tartanak számára a sokféle különleges ízekből.

 

Bor, bor és még több bor

A gasztrotúrát Mádon, a Mad Wine birtokán folytattuk, amely több mint borászat, pontosabb talán úgy leírni: olyan borászati, gasztronómia és turisztikai komplexum, melyet a bor köré építettek fel, saját étteremmel, grillházzal, a Botrytis szállodával, háromszintes, modern rendezvényközponttal, interaktív kiállítással – tudtuk meg Horváth Tibortól, a cégcsoport vezérigazgatójától.

A buja, teraszos kertben, egy régi házban működik még a Gusteau kulináris élményműhely, melynek kedvéért Budapestről is képesek voltak felkerekedni a gasztroturisták. De ma már csak rendezvényeket, csoportokat fogadnak itt, míg az egyéni vendégeket minden nap az Első Mádi Borház és Bisztróba várják.

Horváth Tibor a pár hete piacra dobott, Mad Bubbles elnevezésű dobozos fröccsel köszöntötte a vendégeket a mádi Aszúházban

Fotó: Mahart Zrt.

Nekünk többek között mangalicahússal töltött kenyérlángost, sárgabarackcsatnit, lilahagymalekvárt tálaltak, melléjük pompás kísérőnek bizonyult új termékük, a Mad Bubbles, amely lényegében dobozos fröccs, és ekképpen tökéletesen alkalmas arra, hogy a vendégek akár a nyaralóhajóra is magukkal vihessék.

Mádon kulturális programként kínálkozik a 18. század végén épített zsinagóga, melyet a világ 100 legszebb zsidó temploma között tartanak számon. A volt rabbiház és rabbiképző épületegyüttesétől indul a Csodarabbik útja zarándokútvonal, felfűzve Tokaj-Hegyalja további zsidó emlékhelyeit is az érdeklődők számára.

A dűlőtúra előtt elkészült a kötelező MUISZ-csoportkép is a Hétszőlő Borászat birtokán

Fotó: Mahart Zrt.

Aki inkább a Tokaj-Hegyalján termő borokkal ismerkedne, az kisebb-nagyobb szőlőbirtokokon indulhat dűlőtúrára gyalogosan, terepjáróval vagy épp segwayjel, ereszkedhet a pincék mélyére és ismerkedhet a szebbnél szebb borokkal. Tokajban a Hétszőlő Borászat, a Hímesudvar és a Kései Pincze, Bodrogkeresztúron a Dereszla, Olaszliszkán a Kvaszinger pince várja a nyaralóhajókkal érkezőket, akár csak egy kortyintásra, akár dűlősétára, vagy éppen borvacsorára.

A nap végén egy pohárka aszú a Rákóczi Pincében

Fotó: Mahart Zrt.

Mi, akik mindebből egy csöpp ízelítőt kaphattunk, hol máshol fejezhettük volna be a tanulmányutat, mint a pincék leghíresebbikében, melyet királyok, fejedelmek, hercegek és tábornokok vallhattak magukénak az évszázadok során. A Rákóczi Pince múltjáról szóló történeteket legjobb egy pohárka édes aszú mellett meghallgatni a mindig hűvös falai között.