Nyárindító ANTOR-parti: Töretlen a magyarok utazási kedve

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2024. június 14. 09:20

Csütörtök este a ciprusi, a horvát, a lengyel, a máltai és a szlovák képviselet invitálta meg egy vacsorára a partnereit.

Bevezetőjében Sona Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet vezetője megköszönte a szakmai partnereknek a sikeres együttműködést az elmúlt egy év során, majd kiemelte, hogy az ANTOR tagjai által képviselt országok mindegyikében emelkedett az elmúlt időszakban a turistaforgalom.

Az ANTOR tagjai a rendezvényen (b-j): Ács Viktória, Ivana Herceg, Sona Jelinkova, Farkas Melinda és Hangya Edina

Fotó: Turizmus.com

Ács Viktória, a ciprusi turisztikai minisztérium képviselője kijelentette, hogy 2023 rekordév volt a szigetország turizmusában, amikor is elérték 2019-es csúcsév számait. Eddig jónak ígérkezik idei év is – tette hozzá. A magyarországi forgalom bővülését segíti, hogy heti több közvetlen légi járat is az utazók rendelkezésére áll a Wizz Air, illetve a Ryanair jóvoltából, ráadásul nemcsak Budapestről, hanem Debrecenből is lehet Ciprusra repülni.

Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarok manapság már nemcsak nyáron utaznak országába, hanem a tavaszi és őszi hónapokban is egyre népszerűbb a desztináció. Az idén rekordszámú magyar turistára számítanak, miután az idei év első öt hónapjában a magyar turisták száma 13%-kal, a vendégéjszakák száma pedig 17%-kal emelkedett. Az idén közvetlen repülőjáratot indít hetente háromszor  Zadarba a Ryanair – hangzott el.

A HTZ budapesti képviselete egyébként a kiadónk által szervezett Business Excellence versenyen holtversenyben a legjobb desztinációs marketing – külföld díját nyerte el a nagyközönség szavazatai alapján.

Szlovákiába az idén eddig 36%-kal több honfitársunk utazott, mint egy évvel ezelőtt – emelte ki Sona Jelinková, a szlovák képviselet vezetője. A Miskolc-Kassa-Poprád autópálya átadása segített a forgalom fellendítésében, tette hozzá.

Szintén örvendetes adatokat osztott meg a hallgatósággal Farkas Melinda, a lengyel képviselő, aki pontosan egy évvel ezelőtt kezdte meg munkáját. Mint elmondta, számos tanulmányutat szerveztek, melyek eredményeként rengeteg cikk és beszámoló született Lengyelországról. A magyar turisták száma különösen Dél-Lengyelországban ugrott meg: Zakopanéban 50%-kal nőtt a magyarok száma, az elmúlt télen a legtöbbször magyar szót lehetett hallani a településen, ez még a helyieket is meglepte

Máltán is folytatódott tavaly a turizmus fellendülése, sikerült elérni a 2019-es csúcsév teljesítményét, a magyar turisták száma az egy évvel korábbihoz képest 39%-kal bővült - emelte ki Hangya Edina, a VisitMalta képviselője. A szakember azt is elmondta, hogy a magyar képviselet kapta a legjobb külföldi desztinációs marketingért járó díjat a Business Excellence 2024 versenyen.