Nyáron gyakrabban ellenőrzik az utazási irodákat

Forrás: MTI

 2017. június 22. 16:17

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) kereskedelmi hatóságként folyamatosan, egész évben ellenőrzi a Magyarországon letelepedett, utazásszervezői tevékenységet folytató vállalkozásokat, de a legtöbb ellenőrzést a nyári utaztatási főszezonban végzi.

Budapest Főváros Kormányhivatalának tájékoztatása szerint a nyári utaztatási főszezont megelőzően, május 31-ig az 593 érintett utazási vállalkozó köteles volt a kormányhivatal felé bejelenteni a tavalyi, számviteli törvény szerint elszámolt, utazásszervezői tevékenységéből származó nettó értékesítési árbevételét.

Ennek alapján valamennyi működő utazásszervező esetében felülvizsgálják a 2017. évre igazolt vagyoni biztosítékokat. Az eddigi adatok szerint a biztosíték emeltetés mértéke meghaladja a 221 millió forintot.

Az ellenőrzések elsődlegesen az utazók befizetéseinek biztonságát, valamint az utazásszervező fizetésképtelensége esetén az utasok hazaszállításának és kényszerű kint tartózkodásának költségeit fedező, megfelelő mértékű vagyoni biztosíték meglétét vizsgálják.
A már lezárt vizsgálatok során nem vonták vissza egy cég jogosultságát sem - írták.