Nyáron is szárnyalt a Debrecen Airport

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 06. 16:33

Augusztusban is nagyot fejlődött a Debrecen Airport utasforgalma. Az előző év azonos időszakához képest idén 20 %-kal többen, mintegy 45 ezren keresték fel Magyarország második legnagyobb forgalmú repülőterét.

Ez újabb történelmi rekord, hiszen ez még a júliusi rekordforgalmat is felülmúlta. Egy hónapon belül soha sem fordultak még meg ennyien Debrecen nemzetközi repülőterén. Idén augusztus végéig többen repültek a Debrecen Airportról, mint Debrecen és Hajdúszoboszló teljes lakossága(!).

 

Tamás László, a Debrecen Airport járatfejlesztési igazgatója a 2018-as augusztusi és a 2018-as nyári és az első nyolc havi eredményeket összefoglalva elmondta: a Debrecen Airport utasforgalma 2018. augusztusi és az év első nyolc hónapjában is stabilan fejlődött, a Wizz Air a debreceni bázisgépével már a nyári menetrend kezdete óta több frekvenciával közlekedik, és a gép kapacitása a nyári szünet kezdete óta a maximumon üzemel. Londonba már heti 10, Eindhovenbe pedig heti 3 járattal, illetve a többi úti célokra heti 2 frekvenciával. A Lufthansa pedig hetente 5-ször repül március vége óta Debrecenből Münchenbe. Így idén már 8 európai és izraeli metropoliszba – London, Párizs, München, Milánó, Moszkva, Eindhoven, Tel Aviv – is van közvetlen menetrend szerinti járata Debrecennek és a kelet-magyarországi régiónak. Malmőbe 2018. szeptember közepéig repülhetünk még közvetlen menetrend szerinti járattal Debrecenből, utána alternatívaként Koppenhágába vagy Stockholmba egyetlen müncheni átszállással.

 

Három hónap múlva a Wizz Air már 2 bázisgépet fog üzemeltetni a Debrecen Airportról és további nyolc új úti céllal bővíti a kínálatot. 2018. decembertől: Barcelona, Dortmund, Doncaster, Bázel, Milánó-Malpensa és 2019. márciustól, három meseszép mediterrán sziget: Málta, Ciprus és Palma de Mallorca is elérhető lesz Debrecen repülőteréről.

 

Forró nyár és robosztus kereslet a charter- és menetrend szerinti járatok iránt

Az utóbbi hetek forintgyengülése tovább élénkítette a menetrend szerinti járatok beutazó forgalmát, valamint a gyenge török líra miatt rendkívül megnőtt a kereslet Törökországba egész Európából. A többi charterdesztináció is az elvárások felett teljesített, így szabad helyeket már csak elvétve lehet találni, azokat is csak a szeptemberi járatokon. A Török Riviérára, Barcelonába, Zakynthosra, Hurghadaba és Burgaszba töretlen az érdeklődés, és idén ismét túlkereslet mutatkozott, amelyet jövőre további kapacitásbővítéssel lehet kompenzálni. Akik lemaradtak a nyári charterjáratokról, azoknak ajánlják a Lufthansa számos mediterrán kínálatát még ősszel is, egyetlen müncheni átszállással, ill. a Wizz Air közvetlen járatait.

 

Fotók: Debrecen Airport

Vezető regionális szerep

Kassán stagnáló illetve Nagyváradon csökkenő tendenciát mutat az elérhető desztinációk száma és az ülőhelykapacitás is. Mindeközben a debreceni járatsűrítéseknek és a májusi bejelentésnek köszönhetően 2018-ban és 2019-ben további jelentős növekedésre számítunk a Debrecen Airporton a külföldi turisták és üzleti utasok által eltöltött vendégéjszakák számát illetően, amivel egyidejűleg a régió szállodáinak kihasználtsága is folyamatosan javul. A vendéglátóhelyek, szabadidős és rekreációs szolgáltatók illetve a személyszállító cégek forgalma, valamint az áfa-, és ifabevételek is jelentősen fognak növekedni a régiónkban. Kárpátaljáról, Kelet-Szlovákiából és a Partiumból és Hajdú-Bihar megyéből is egyre többen választják a Debrecen Airportot, amely a legtöbb alacsony viteldíjú úti célt kínálja a régió regionális repülőterei közül. Így a Debrecen Airport helyzeti előnybe került és a stratégiai céljuk, hogy a régió vezető repülőterévé váljanak már 2019-től.