Nyáron öt százalékkal kisebb kapacitást kínál a Wizz Air

Forrás: turizmus.com

 2022. július 11. 15:28

Júliustól szeptemberig a tervezetthez képest öt százalékkal kisebb kapacitást kínál a Wizz Air, ott történt kiigazítás a menetrendben, ahol nagyobb gyakorisággal észleltek működési zavarokat. Az elmúlt negyedévet veszteséggel záró cég a mostani nyári csúcsidőszakra már profitot vár.

A Wizz Air a járvány előtti 2019/2020-as pénzügyi év azonos időszakához viszonyítva 40 százalékkal nagyobb kapacitást tervezett júliustól szeptemberig, ezt azonban most 5-tel 35 százalékra mérsékli a közleménye szerint – adja hírül az Airportal.hu.

A diszkont légitársaság a hálózat rugalmasságának és ellenállóképességének javítása érdekében azokon az útvonalakon tervezte újra, illetve vágta vissza a menetrendjét, ahol például fordulóidők betartása vagy a reptéri résidőkiosztás miatt gyakrabban észleltek működési zavarokat, amelyek késéseket, törléseket okoztak.

Nyárra visszafogja kapacitásait a Wizz Air

Fotó: Wizz Air

A Wizz Air az áprilistól júniusig tartó, pénzügyi évének első negyedévében 285 millió eurós működési és 450 millió eurós nettó veszteséget ért el, ennek fő okai a kihívásokkal teli makrokörnyezet, a működési zavarok miatti egységköltség-növekedés, az alacsonyabb ülőhely-kihasználtság és az árfolyamveszteségek voltak.

Az átlagos ülőhely-kihasználtság (load factor) a Wizz Air gépein 85 százalék volt az elmúlt negyedévben, amely az előző évhez képest javulást mutat, azonban jelentősen elmarad a járvány előtti mutatóktól.A július és szeptember közötti csúcsidőszakban azonban visszatérhet a cég várakozása szerint a 90 százalék feletti tartományba az átlagos üléskihasználtság.A társaság közleménye kiemeli, hogy likviditása továbbra is erős, június végén 1,57 milliárd eurós készpénzállománnyal rendelkezett, a következő, július-szeptemberi negyedévre pedig jelentős nyereséget vár..