Nyárra jön a zöld EU-s útlevél, amivel szabadabban utazhatunk

Forrás: MTI

 2021. március 15. 09:34

A nyári szünet előtt szeretné kiadni az EU a koronavírussal összefüggő új immunitásigazolást, más néven a zöld útlevelet, hogy megkönnyítse az unión belüli közlekedést a nyári szezonra – jelentette be Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja vasárnap.

Az európai immunitásigazolás, amelynek elképzelését részletesen szerdán mutatja be az Európai Bizottság, tartalmazni fogja, hogy a tulajdonost beoltották-e már a koronavírus ellen vagy hogy meggyógyult-e belőle, illetve hogy rendelkezik-e negatív teszttel – mondta az uniós biztos a CNews francia hírtévének adott interjúban. Elektronikus és papír változata is lesz, azokra is gondolva, akik nem akarják erre használni az okostelefonjukat, és ez jogukban áll– tette hozzá.

Thierry Breton elmondta: az ingyenes, QR-kóddal ellátott igazolványt minden tagállam nyelvén kiállítják, angol változata is lesz, és az Európai Unió minden tagállamban érvényes lesz.

"Azon dolgozunk, hogy június előtt elkészüljön", miután "elsődleges, hogy mindent megtegyünk a turistaszezon megőrzésére" – hangsúlyozta a biztos.

Az ingyenes, QR-kóddal ellátott igazolványt minden tagállam nyelvén kiállítják, és az Európai Unió minden tagállamban érvényes lesz

Fotó: 123rf.com

A biztos bizakodásának adott hangot az európai oltási programmal kapcsolatban, amely szerinte hónapról hónapra gyorsul fel. Emlékeztetett arra, hogy míg januárban 14 millió dózist biztosítottak a tagállamoknak, februárban már 28 millióra, márciusban pedig 60 millióra emelkedett ez a szám.

Ígérete szerint a második negyedévben havonta 100 millió, nyártól pedig havonta 200 millió adag várható. Breton megerősítette, továbbra is az a cél, hogy az Európai Bizottság minden tagállamnak annyi adagot tudjon biztosítani, amennyivel nyár végére mindenhol elérhető a közösségi immunitás.