Nyárra változnak a karanténszabályok, terasznyitás mellett is jár a bértámogatás

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. április 15. 18:54

A nyárra a tervek szerint változtatni fognak a karanténkötelezettség szabályain: aki be van oltva, annak hazatéréskor nem kell majd karanténba vonulnia – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely szerint nyáron – ha a járványhelyzet Európában, a környező országokban és a világ más államaiban ezt lehetővé teszi – a kormány reményei szerint a Magyarországon használt oltások bármelyikével lehet majd külföldre utazni. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban nem látja reálisnak azt a veszélyt, hogy bárki azért ne utazhatna, mert egyik vagy másik oltásból kapott.

A miniszter kitért arra is, hogy a nyárra a tervek szerint változtatni fognak a karanténkötelezettség szabályain. Így aki be van oltva, vagy rendelkezik érvényes védettségi igazolással, annak hazatéréskor nem kell majd karanténba vonulnia. Egyelőre azonban nem változtatnak a szabályozáson, hivatalos döntés még nem született, így a miniszter azt kérte, hogy lehetőleg csak az menjen külföldre, aki üzleti útra indul.

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely az Európai Unióban nem látja reálisnak azt a veszélyt, hogy bárki azért ne utazhatna, mert egyik vagy másik oltásból kapott

Fotó: Földházi Árpád / kormany.hu

A vendéglátóhelyek teraszainak nyitásával kapcsolatban a miniszter beszélt arról, hogy a nap folyamán megjelenik az a szabályozás, amely eltörli a közterület-használati díjakat és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségeket a fokozatosan újrainduló szektor érdekében. Hozzátette, hogy erre azért van szükség van, mert voltak olyan kerületek, amelyeknek szándékában állt a bérleti, illetve közterület-használati díjat megemelni a válság közepén.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a teraszok megnyitása mellett májusban is jár az éttermeknek a bértámogatás. Ezen kívül jelezte, hogy a turisztikai ügynökség a vendéglátóipari érdekképviseletekkel egyeztetve elkészített egy kézikönyvet, amely ajánlásokat tartalmaz a vendéglátóhelyeknek a járvány alatti működéshez.

 

A teraszok már készülhetnek a nyitásra

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is – közölték a kormany.hu oldalon.

A kormányzati portál emlékeztet: a vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ez várhatóan a jövő héten bekövetkezik, hiszen mostanra már 3 millió 90 ezernél is többen kaptak oltást. A vendéglátósok már készülhetnek a teraszok nyitására – fogalmaztak.

A csütörtök délután megjelent jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható.

A munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló – üzleti céllal érkezett – vendéget szolgálhatja ki.

A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést.

A kormányrendelet-módosítások a csütörtöki Magyar Közlönyben olvashatóak.