Nyereséges volt tavaly a CSA

Forrás: turizmus.com

 2016. február 22. 16:46

A Czech Airlines 250 millió cseh korona működési eredményt ért el 2015-ben, ez csaknem 850 millió koronával volt több a 2014-es évhez képest, amikor a légitársaság 598 millió koronás működési veszteséggel zárta az évet.

"A légitársaság legnagyobb eredménye – kb. 630 millió cseh korona – a szerkezetátalakítási tervnek köszönhető, elsődlegesen a hat Airbus 320–as gép eladásának, a nagyobb gépkihasználtságnak, a dolgozói létszám csökkentésének és optimalizálásának, illetve a működési költségek csökkentésének. Az üzleti modell egyszerűsítése és az egyirányú árak bevezetése, az árak csökkenése mellett, magasabb árbevételt és jobb üléskihasználtságot eredményezett - mondta Jozef Sincak, a Czech Airlines igazgatótanácsának elnöke, hozzátéve: az új projektek közé tartozik a más légitársaságok nevében történő bérrepülés is pl. Indiában és Szaúd Arábiában és a kiegészítő szolgáltatások értékesítése, melyek többek között hozzájárultak a 2015-ben jelentősen javuló gazdasági eredményekhez.

 

Az alacsony üzemanyagárak együtt az erősödő dollár árfolyammal szintén hozzájárultak a 272 millió koronás pozitív gazdasági eredményhez, mely 3% költségmegtakarítást jelentett a cégnek. A 3 db régi és üzemen kívüli Boeing 737-500 gép eladása további 100 millió korona bevételt eredményezett.

Másrészről viszont 180 millió koronát költött a légitársaság, egy megsérült OK-MEK repülőgépmotor megjavíttatására.

„ A 2016-os évben 180 millió koronás működési eredményre számítunk, feltéve, hogy az átlagos olajár nem haladja meg a hordónkénti 50 dollárt és a cseh korona- dollár árfolyam sem változik jelentősen."- jegyezte meg Jozef Sincak.

2015-ben a Czech Airlines  2.010.000 utast szállított a 16 gépből álló flottájával. Azt megelőző évben a 23 gépes flottájával 2.270.000 utast repített.

Emellett utasok ezreit szállította a cseh légitársaság más légitársaságok nevében, bérelt járatként. A lehetséges férőhelyek száma ugyan 25%-kal csökkent az előző évhez képest, de az átlagos repülőgép ülés-kapacitás kihasználtság 5%-kal nőtt, 67%-ról 72%-ra.

 

„Ebben az évben enyhe növekedést tervezünk a kínálatban. Új desztinációkat vezetünk be Prágából, például Helsinki, Birmingham , Zágráb, Szkopje, Pisa, Málta és Odessza. A légitársaság lízingelni fog egy Boeing 737 -400 –as gépet a nyári főszezonban, 6 hónapig, hogy a megnövekedett igényeket kielégítse.

Ezzel párhuzamosan egy ATR 72-es gépet is bérel a cseh légitársaság." – tette hozzá Jozef Sincak.

A Czech Airlines hazai képviseletét az Aviareps Magyrország Kft. látja el.