Nyírtourist találkozó Nyíregyházán

Forrás: turizmus.com

 2022. május 09. 10:31

2022. május 7-én Nyíregyházán gyűltek össze azok a munkatársak, akik hosszabb vagy rövidebb ideig, de részesei voltak a Nyírtourist néven ismert intézmény történetének.

2022. május 7-én Nyíregyházán találkoztak az egykori a Szabolcs-Szatmár megyei Idegenforgalmi Hivatal dolgozói. Az országban utolsóként (a Szabolcs-Szatmár megyei Tanács Végrehajtó Bizottságának döntése alapján) 1966. március 1-én megkezdte működését a Szabolcs-Szatmár megyei Idegenforgalmi Hivatal, avagy ismertebb nevén a Nyírtourist.

A nyíregyházi találkozó résztvevői

Fotó: Racskó Tibor

Az akkor működő megyei idegenforgalmi hivatalokat méltán tarthatjuk a mai TDM-szervezetek elődeinek. Talán annyi különbséggel, hogy nem alulról szerveződtek, hanem felülről, határozattal döntöttek a megalakításaikról. A Nyírtourist (rendszerváltáskor Kft-vé átalakítva) egészen 2000. június 17-ig működött - tájékoztatta lapunkat Aranyossy Mihály, a hivatal egykori dolgozója.

Alapvetően a megyék idegenforgalmi irányító szervezetei voltak, mind belföldi, mind külföldi turisztikai marketingtevékenységet is folytattak.

Számos, máig is elérhető magyar és idegennyelvű kiadvány jelent meg a gondozásukban, de foglalkoztak utazásszervezéssel, jegyértékesítéssel, fizetővendéglátás szervezésével és valutaváltással is. Üzemeltettek kereskedelmi szálláshelyeket, és autóbuszokat is.

A Nyírtourist első vezetője Csallány Géza volt, akinek már a felmenői is ezer szállal kötődtek a megyéhez. Édesapja, Csallány Dezső, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója, elismert régész volt. A Nyírtourist utolsó vezetője Juhász Béla ügyvezető volt.

A találkozóra nemcsak a nyíregyházi hivatal dolgozói kaptak meghívást, hanem a megyei hálózat minden egykori dolgozója (Kisvárda, Mátészalka, Nyírbátor, Szatmárcseke, Tiszavasvári).

A találkozón ajándékkal köszöntötték az idegenforgalmi hivatalnál leghosszabb ideig dolgozó Nagyné Varga Máriát, aki 17 évig vezette a nyírbátori kirendeltséget. Köszöntötték továbbá Frankó Jánosnét, aki 1974-ben lett hivatal munkatársa. Megemlékeztek azokról a kollégákról is, akik már nincsenek az élők sorában.

Érdekes volt felidézni azokat az időket, amikor a megyei hivatalok egymás között vagy éppen a külföldi partnereikkel még sok esetben telexen tartották a kapcsolatot, amikor egy távolsági hívást reggel 8 órakor be kellett jelenteni a postán, hogy kb. 3 óra múlva kapcsolják a hívott számot.

A legtöbb egykori dolgozó már nyugdíjas, de vannak, akik a mai napig a turizmusban tevékenykednek.