Nyitottá válhat az európai légtér Katar számára

Forrás: turizmus.com

 2019. február 06. 14:02

Az Európai Unió és a Qatar Airways megállapodott, hogy még idén megkötik a szerződést a nyitott égboltról.

Dohában két napon át tart a CAPA Katar Aviation, Aeropolitical és Regulatory Summit, amelyen az Európai Bizottság mobilitási és közlekedési főigazgatója, Henrik Hololei, valamint az IATA főigazgatója és vezérigazgatója, Alexandre de Juniac is részt vesz.

A Qatar Airways Group vezérigazgatója, al-Baker rendkívül ellenállónak minősítette a katari vállalatot, miután annak ellenére jól működik, hogy az ország ellen másfél éve kereskedelmi blokádot vezettek be. Az öbölbeli országok azért indítottak embargót a miniállam ellen, mert szerintük túl szoros kapcsolatot ápol Iránnal, illetve a terroristákkal.

Már nem kellene katari ügynököt alkalmazniuk az európaiaknak

Fotó: The Independent

Mint a vezérigazgató elmondta, kulcsfontosságú célkitűzésük, hogy olyan szabályozási környezetet biztosítsanak, amely ösztönzi a beruházásokat. Beszélt arról is, hogy a Qatar Airways a térségből elsőként akar az Európai Unióval átfogó légi közlekedési megállapodást kialakítani.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint már meg is történt a megállapodás, hogy még idén szerződést kötnek a légtérnyitásról. A megállapodás azt jelenti, hogy „a 28 európai uniós tagállam és Katar az összes légi fuvarozójuk számára korlátlan hozzáférést biztosít a területéhez” - nyilatkozta a Qatar Airways.

A Qatar Airwayst ugyanakkor azzal vádolják, hogy tisztességtelen állami támogatásban részesül, és ezzel versenyelőnyhöz jut. A légitársaság ezt tagadja.

A megállapodás részeként Katar már nem kényszerítené az európai fuvarozókat arra, hogy helyi értékesítési ügynököket tartsanak fenn a doha repülőtéren.

Az 1990-ben alapított CAPA számos globális csúcstalálkozót tart a legfontosabb piacokon egész évben, és értékes hálózati lehetőségeket kínál, és mélyreható betekintést nyújt a globális légiközlekedési iparágat formáló kérdésekre és trendekre.

A Qatar Airways jelenleg több mint 230 repülőgépet üzemeltet a Hamad International Airport központjában, és több mint 160 célállomásra jár világszerte.

Kapcsolódó cikkek

Csődöt jelentett a Germania

2019. február 05.