Nyolc budapesti járatot érint a németországi sztrájk

Forrás: turizmus.com

 2019. január 15. 12:28

Több száz járatot töröltek Németországban a nemzetközi repülőterek menetrendjéből január 15-én a biztonsági szolgálatok dolgozóinak nyolc repülőtéren kezdett sztrájkja miatt.

A szolgáltató szektor szakszervezeti szövetségének (Verdi) felhívására Frankfurtban, Hamburgban, Münchenben, Hannoverben, Brémában, Drezdában, Lipcsében és Erfurtban tartanak sztrájkot. A munkabeszüntetés azokon a repülőtereken is szétzilálta a menetrendet, amelyeken nincs sztrájk, a berlini Tegel reptéren például akár 110 járat kimaradhat vagy késhet.

Frankfurtban, a legnagyobb németországi repülőtéren a január 15-re tervezett 1200 járat közül 570-et előre töröltek, Hamburgban nagyjából 200 járat maradhat ki, és a többi helyszínen is súlyos fennakadások keletkeztek. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a németországi repülőtéri sztrájkok miatt nyolc budapesti járatot töröltek. A Lufthansa összes frankfurti járatát törölni kellett és az egyik müncheni járatot, valamint a csoporthoz tartozó Eurowings hamburgi járatát is. A sztrájk miatt január 15-én a Wizzair sem repül Frankfurtba.

Több száz járatot töröltek Németországban a biztonsági dolgozók sztrájkja miatt

Fotó: pexels.com

A Verdi egységesen 20 eurós (6420 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. A szakszervezet és a biztonsági szolgálatok munkaadói érdekképviselete (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen – BDLS) bértárgyalásán eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül. A szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban. A BDLS szerint a Verdi követelését egyes térségekben 40 százalékos béremeléssel lehetne teljesíteni, és ekkora emelést nem tudnak kigazdálkodni a munkaadók.

A dolgozók sztrájksorozata a múlt héten kezdődött, munkabeszüntetést tartottak a berlini nemzetközi repülőtereken (Tegel, Schönefeld), a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti repülőtéren. A sztrájkok miatt akkor hatszáznál is több járatot kellett törölni.