Nyolc új útvonalon indít járatokat Budapestről a Ryanair

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. február 24. 13:06

Stockholm, Bournemouth, Köln, Krakkó, Kaunas, Riga, Shannon és Torino is szerepel a március végén kezdődő nyári menetrendben a Ryanair budapesti járatai között. Athénba, Korfura, Barcelonába, Malagára, Palmára és Paphosra pedig növelik a járatsűrűséget.

Az ír ultrafapados légitársaság budapesti sajtótájékoztatóján Jason McGuinness kereskedelmi vezérigazgató elmondta, hogy a nyári menetrendi időszakban az eddigi hat mellett további két repülőgépet állomásoztatnak majd Budapesten, az úti célok száma nyolccal bővül, így összesen 62 célállomás lesz elérhető a magyar fővárosból.Mindkét új repülőgép Boeing 737 8-200-as típusú lesz, amelyek 4%-kal több utast képesek szállítani 16%-kal kevesebb üzemanyag felhasználásával és 40%-kal alacsonyabb zajkibocsátással, mint az alapmodell. A légitársaság a fejlesztés révén 240 munkahelyet hoz létre Budapesten és bebetonozza piacvezető pozícióját az európai piacon – hangzott el a tájékoztatón.

Jason McGuinness a budapesti Nagykörúton népszerűsíti a Ryanair új nyári menetrendjét

Fotó: Ryanair

A légitársaságnál arra számítanak, hogy a kapacitásbővítés következtében a magyarországi utasszám a tavalyi 3-ról 4-4,5 millióra fog nőni a jövő év márciusáig tartó 2022-es pénzügyi évben.

McGuinness megjegyezte, hogy a Ryanair azért képes ilyen tempóban növelni járathálózatát, mert a járvány ideje alatt nem bocsátották el a munkavállalókat és nem állították le az új repülőgépek megrendelését sem. A légitársaságnál bíznak abban, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével erős lesz a nyári szezon.

Az idei évben összesen valamivel kevesebb mint 100 millió utast terveznek szállítani Európában összesen 2400 útvonalon, miközben a járvány előtt ez a szám még 149 millió volt. Az idén összesen 720 új útvonalon indítanak járatot.

Így tervezi növelni az utasszámot a következő évek során a Ryanair

Fotó: turizmus.com

Miközben az ösztönzők hiánya miatt kivonultak a frankfurti repülőtérről, 10 új bázist nyitottak Európa más városaiban, ezekkel együtt már 90 bázisrepülőterük működik.A légitársaság fejlesztési tervei ambíciózusak: a következő 5 év során 50%-kal tervezik bővíteni az utasszámot, amely 2026-ra elérheti a 225 millió főt.A legmodernebb repülőgépek flottába állításával és más környezetvédelmi intézkedésekkel el akarják érni, hogy a Ryanair 2050-re karbonsemleges legyen.Kérdésünkre a kereskedelmi vezérigazgató megerősítette, hogy a jövőben sem számítanak a járatok értékesítésében az utazási irodákra, direkt foglalásra buzdítják az utasokat.A rendezvényen az is elhangzott, hogy az orosz–ukrán válság miatt a következő 14 napra leállítják az összes ukrajnai járatukat. Mint megtudtuk, korábban jelentős járatbővítést tervezett a légitársaság Ukrajna három nagyvárosába, miután az ország aláírta a Nyitott Égbolt Egyezményt.