Nyugat-Európa kevesebb kínai turistára számíthat idén

Forrás: MTI

 2016. július 28. 15:54

Az európai terrorcselekmények miatt csökkenőben a Nyugat-Európába utazó kínaiak száma, erre utalnak vízumkiadási statisztikák és az utazásszervező irodák tapasztalatai - számolt be a tendenciákról a hongkongi South China Morning Post című lap csütörtökön.

Franciaország pekingi külképviseletén az év első hat hónapjában 320 ezer vízumot adtak ki, 15 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

Kína egyik legnagyobb online utazási ügynöksége a Ctrip tapasztalatai azt igazolják, hogy a közelmúltbéli franciaországi és németországi merényletek elrettentően hatnak az utazni kívánó kínaiakra. Mint mondták, többen módosítanak úti céljaikon.

A Ctrip tapasztalatai szerint Nyugat-Európát - ha átmenetileg is - Csehország, Magyarország és Észak-Európa országai váltják fel.

 

Az MTI tudósítójának információ szerint Pekingben a tavalyi év azonos időszakához képest stagnálnak a vízumkiadás számai, Sanghajban az erős versenyhelyzet és a prágai közvetlen járat beindítása némileg visszavetette a vízumforgalmat, míg a csungkingi főkonzulátus százalékban kétszámjegyű növekedést könyvelhetett el az első fél évben. Csunkingból mind az egyéni, mind a szervezett utak számának megszaporodásáról számoltak be.

Mindezek csak részben fejezik ki a turistaforgalmat, ugyanis más országok konzulátusain szerzett schengeni vízummal is utaznak be Magyarországra. Az első hat hónapban a Magyarországra látogató kínai turisták száma 70 százalékkal nőtt, tavaly az emelkedés éves bázison 40 százalékos volt. A szakemberek kiemelik a közvetlen légi összeköttetés jelentőségét.

A verseny mindazonáltal az utóbbi időben élesebbé vált, a franciaországi utakat például az irodák immár jelentős kedvezményekkel igyekeznek értékesíteni.

2015-ben 120 millió turista kelt útra a kínai szárazföldről. A felmérések szerint Európát 4,78 millióan választották; a Németországba utazók száma tavaly 70, az Olaszországba utazóké 41, míg a Franciaországba utazóké 48 százalékkal bővült.

Az idei számok drámai csökkenésről árulkodnak, miközben bizonyos jelek arra mutatnak, hogy a Brexitnek és az angol font árfolyamesésének köszönhetően az Egyesült Királyságba utazó kínaiak száma akár meg is duplázódhat az idén. Ezzel várhatóan megelőzik majd a "sláger országokat", Franciaországot és Olaszországot.