Nyúlik a román Blue Air agóniája, az állam ölébe is beugrottak volna

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 14. 15:23

Azzal, hogy a Blue Air román fapados légitársaság szeptember 12-ről már október 10-re tolta ki az újraindulás dátumát, egyértelműen csődöt jelent, de egy most kiszivárogtatott dokumentum szerint a 2020-as állami hiteltámogatást részvényekké konvertálták volna.

A Blue Air szárnyai már tavaly repedeztek, elsősorban a pandémia okozta kiesés miatt, de furcsa módon Oana Petrescu, aki 2022 februárjáig volt az igazgatótanács elnöke, csak kedden, szeptember 13-án szivárogtatta ki a bukaresti Libertatea bulvárlapban, hogy a cég állami garanciavállalással 300 millió lejes (kb. 60 millió euró) hitelhez jutott, ennek első részletét pedig 2020-ban hívhatták le. A hatesztendős futamidőre felvett hitelt a légitársaság saját részről az aktívumaival, valamint a tulajdonos Blue Air Aviation Rt. részvényeinek 75 százalékával, plusz az ebben fő részvényes Airlines Invest Rt. papírjaival garantálta.

Egy évvel később sem javult a légitársaság anyagi helyzete, ezért 2021 augusztusában átiratban kértek segítséget az akkori miniszterelnök Florin Cîţutól és Cătălin Drulă közlekedési minisztertől, sőt találkozni akartak velük, hogy vázolják nekik a Blue Air helyzetét. A lap által most megkapott dokumentumok szerint a légitársaság már 2021 augusztusában kérte az augusztusi és szeptemberi kamatok kifizetési határidejének áttolását 2022 márciusáig. További plusz mentőövet érthető okokból nem kaptak, és az a kérésük is süket fülekre talált, hogy az adósság fejében a cég részvénycsomagot ad a román államnak. Amit nyilvánvalóan ők sem gondoltak komolyan, hisz Bukarest nyakán még ott lóg a tulajdonában lévő Tarom is a maga hatalmas adósságával.

A légitársaságnál legalább 200 ezer előre megvásárolt jegy ragadt be

Fotó: Facebook

A Blue Air utolsó jó éve 2019 volt, ekkor még 11 millió eurós profitot termeltek, de ma már az adósságállomány elérte a 230 millió eurót, és nincs pénz sem üzemanyagra, sem fizetésekre.

„A Blue Air még nincs csődben, csak a csőd előtti időszakban” – jelentette ki kedden Sorin Grindeanu közlekedési miniszter újságírói kérdésre a román parlament folyosóján. Majd arra ösztönözte az érintetteket, hogy a jegyek árának visszatérítése mellett kérjenek kártérítést is, az európai szabályoknak megfelelően.

Ezzel a tárcavezető jelezte – nyilvánvalóan több információja van –, hogy a Blue Air október 10. után sem fog újraindulni, habár a cég rendre londoni tárgyalásokat emleget lehetséges befektetőkkel.

Úgy tudni, az október 10-re kitolt újraindulással a Blue Airnél legalább 200 ezer előre megvásárolt jegy ragadt be. A Tarom különjáratokkal is igyekezett hazahozni a kint rekedt utasokat – a Ryanair is besegített –, de a közlekedési miniszter azt is javasolta, keressenek a kárvallottak alternatív útvonalakat is, mert képtelenek lesznek mindenkit elszállítani légi úton.