Az osztrák vasút hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 29. 16:48

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása szerint október 2. és 26. között nem közlekedik a Railjet Budapest és München között. Bécsig lehet vonatozni, ott át kell majd szállni. Az ÖBB egyoldalú döntést hozott – reagált a MÁV-Volán-csoport.

Az említett időszakban a magyar fővárosból induló szerelvények végállomása Bécs, így Münchenbe csak átszállással lehet majd eljutni.

Kiemelték, hogy az utazók mindenképpen előre vegyenek helyjegyet, mert a győri vasúti fővonal felújítása miatt sok MÁV-járat kiesett, így jelentős növekedés várható a Railjettel közlekedők számában.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Budapest–Szentgotthárd–Graz vonalon mindkét irányban vonatpótló buszokat indítanak, kelenföldi és tatabányai megállással, de a közúti forgalom miatt késések várhatók – írta meg a hvg.hu.

A MÁV korábbi közlése szerint belföldi járatok esetében 20-30 perccel, a nemzetközi vonatok esetében pedig egy órával hosszabb eljutási idővel kell számolniuk az utasoknak a győri fővonal felújítása miatt.

Október 2. és 26. között nem közlekedik a Railjet Budapest és München között.

Fotó: 123rf.com

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár péntek reggel a közösségi oldalán azt írta, az osztrák vasút a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után jelentette be egyoldalúan, hogy jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti Railjet vonatokat. Szerinte ezt nyilván azért teszik, mert szeretnék, ha Ausztriában pontosan járnának a vonatok, tehát a késve érkező budapesti vonatra nem fognak várni.

 

Az ÖBB egyoldalú döntést hozott – reagált a MÁV-Volán-csoport

A hírre reagálta a MÁV-Volán-csoport is, és az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő Railjet express rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a Railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Ahhoz, hogy az ÖBB Bécsben ne kényszerítse átszállásra a Budapest felől érkező utasokat, olyan lépéseket kellett volna megtennünk, amelyek a magyarországi belföldi közlekedést érintették volna aránytalanul hátrányosan. Ugyanakkor elsősorban az osztrák államvasutak döntésein múlik, hogy az ideiglenes forgalmi rend Bécsben ne okozzon a minimálisnál nagyobb kényelmetlenséget az érintett utasoknak: segíthetnek például a csatlakozó járatok közeli vágányokról történő indításával vagy azzal, hogy bevárják a türelmi időn belül érkező Budapest-járatokat. Az ÖBB és a MÁV illetékesei között az egyeztetés folyamatos.

A MÁV-Volán-csoport mindent megtesz a nemzetközi vonatok közlekedtetése során a menetrend tartásra, ezért kért türelmet az ÖBB-től első lépésben. Annak ellenére, hogy közös munkával sikerült eredményeket elérni a menetrendszerűség javításában, az ÖBB egyoldalú döntést hozott.

A Budapest-Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló Railjet vonatok csak Bécsig közlekednek (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68), utasaik bécsi átszállással utazhatnak tovább a bajor főváros felé. A változás nem minden Railjet járatot érint, így a Keleti pályaudvarról 6:40-kor Zürichbe induló és 17:40-kor Salzburgba induló járat (rjx 162, rjx 42) a teljes útvonalon közlekedik. A változás nem érinti a Bécsen, Salzburgon, Müncehen át Stuttgartba, illetve Zürichbe közlekedő Kálmán Imre EuroNight (EN 462) közlekedését sem. Magyarország felé valamennyi Railjet vonat továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállni” – olvasható a vasúttársaság közleményében.