Okirathegyeket kérnek az Ausztriába belépő buszoktól

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2017. március 20. 15:05

Év eleje óta minden, Ausztriába belépő magyar sofőrnek igazolnia kell, hogy ott-tartózkodása alatt az osztrák minimálbért kapja – ez csak egyike azoknak az előírásoknak, amelyek nem teljesítése esetén akár 20 ezer euróra is megbírságolhatják a munkáltatóját.

Az ausztriai bér- és szociális dömping elleni harcról szóló törvény értelmében 2017. január 1. óta az összes Ausztriába belépő, ott árut vagy utast felvevő vagy letevő jármű alkalmazott státuszban lévő sofőrjét előre be kell jelenteni az osztrák hatóságoknak, és igazolni kell, hogy a sofőr az ott-tartózkodás időtartamára az osztrák minimálbért kapja. Az előírást nem teljesítők akár 20 ezer eurós bírságot is kaphatnak.

„Az osztrák hatóságok még az év elején úgy tájékoztattak minket, hogy a türelmi idő február végéig tart, de több, a kinti illetékeseknek és a bécsi magyar nagykövetségnek feltett kérdésünkre a mai napig nem kaptunk pontos választ, így nehéz jogkövető magatartást tanúsítani" – érzékelteti a hazai buszos vállalkozók problémáját Jakus József, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége Közúti közlekedési bizottságának vezetője, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary Autóbusz tanács munkabizottságának elnöke, a Travel-Trans-Union Személyszállító és Utazási Iroda ügyvezetője.

Németországban, Franciaországban és Olaszországban már egy ideje él hasonló szabályozás, ezekben az országokban a tapasztalatok szerint rendszeresen ellenőrzik az előírás betartását és szigorúan bírságolnak. Ausztriában első alkalommal akár 20 ezer eurós bírságra is számítani lehet az ismert szabályok szerint.

Az összes európai vállalkozóra vonatkozó szabályozást a tapasztalatok szerint még nagyon sokan nem ismerik, ami a jogkövető vállalkozások számára is kockázatot jelenthet, hiszen az emiatt hosszabb ideig tartó ellenőrzések az ő idejüket és pénztárcájukat sem kímélik.

Ellenőrzésre váró buszok az osztrák határon

Fotó: Bild

Maga a bejelentés egyszerűen, online elvégezhető, a magyar nyelven is rendelkezésre álló ZKO 3 jelű elektronikus nyomtatványon. A bejelentést legkorábban egy héttel az Ausztria területére való belépés előtt – tehát akár még aznap is – lehet megtenni, ami persze egy óriási forgalmat lebonyolító, a fuvarokról már hetekkel előbb tudó cég számára nem a legelőnyösebb.

Annál kellemetlenebb, hogy a bejelentésen túl számos okirat hozzáférhetőségét is biztosítani kell a sofőrnél vagy egy előre megadott helyen (akár elektronikusan), méghozzá többségüket német nyelvű fordításban. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az alábbi dokumentumokat kell, illetve célszerű készenlétben tartani.

 

Bejelentésre vonatkozó dokumentumok:

* a beküldött bejelentési nyomtatvány (ZKO 3) másolati példánya, a beküldésről kapott visszaigazolás;

* a társadalombiztosítási bejelentkezés dokumentumai: E101-es európai egészségbiztosítási kártya, ha a sofőrnek nincs Ausztriában bejelentett biztosítása (ezt a kormányhivatalok adják ki, előnye, hogy fordítás nélkül elfogadják), vagy OEP-igazolás német fordításban arról, hogy a gépkocsivezető az itthoni társadalombiztosítási nyilvántartásban szerepel (ezt egy ötoldalas igénylőlap kitöltése után lehet megkapni).

 

Bérezésre vonatkozó dokumentumok:

* munkaszerződés vagy foglalkoztatási nyilatkozat angol vagy német nyelven

* bérjegyzék német nyelven

* bérkifizetési igazolások vagy banki átutalási bizonylatok német nyelven

* bérfeljegyzések, munkafeljegyzések német nyelven

* bérbesorolásra vonatkozó dokumentumok abból a célból, hogy a kiküldött munkavállaló osztrák jogszabályok szerinti díjazását a foglalkoztatás időtartama alatt ellenőrizni lehessen (kollektív, illetve minimálbér). Fel kell tüntetni a magyar és az osztrák minimálbér közötti különbözetet (a pontos adatokat egyelőre nem küldték meg az osztrák hatóságok).

A minimálbérekről az entsendeplattform.at honlapon is tájékozódni lehet, itt a kollektív szerződések szövege magyarra is le van fordítva.

A minimálbérre vonatkozó előírások betartását utólag ellenőrzik. A bérszámfejtő szoftvert célszerű úgy beállítani, hogy a bérlapon külön feltüntethető legyen a kérdéses ország adott időszakokra kiszámított minimálbére.

Minden kiküldetést külön kell bejelenteni, sőt az adatokban bekövetkezett utólagos változásokat is, amelyek a következők lehetnek: a munkavégzés helyszínének változása – gépkocsivezető esetében a munkavégzés mindenkori helye a gépjármű; az egyes munkavállalók munkaideje mértékének vagy helyzetének változása; a foglalkoztatási viszony megszűnése; a foglalkoztatás megkezdésének későbbre halasztása az első bejelentéshez képest; a kiküldetés meg nem valósulása).

 

A ZKO 3 nyomtatvány tartalma

* a munkaadó (munkáltatói jog gyakorlója) cég neve, adószáma vagy áfaazonosítója, adatai;
* a munkaadó külső képviseletére illetékes személy személyi adatai;
* a kontaktszemély személyi adatai;
* a belföldi megbízó cég adatai;
* a teljes ausztriai kiküldetés időtartama;
* az ausztriai foglalkoztatás helye (pontos cím, pl. a szállodáé, ahol a sofőr megszáll vagy felveszi az utasokat);
* a bejelentő dokumentumok és a bérezési dokumentumok kötelező rendelkezésre állásának adatai; a kint-tartózkodás kezdete és vége.

Fontos, hogy a regisztráció után a bal oldalon megjelenő kis ablakot meg kell nyitni, így lehet több autóbuszt is beírni egy adott intervallumra.