Ókori műtárgyakat állít ki Irak Velencében

Forrás: MTI

 2017. február 21. 13:33

Elrabolt és visszakapott műkincseiből mutat be válogatást Irak a május 13-án kezdődő Velencei Képzőművészeti Biennálén, ezzel is érzékeltetve az Iszlám Állam szélsőségesei által lerombolt, elpusztított műemlékek kulturális jelentőségét.
A bagdadi Irak Múzeum 40 ókori műtárgyat állít ki a velencei biennálén, köztük több olyant, amelyeket 2003-ban raboltak el az országból. Ez lesz az iraki műkincsek első olyan külföldi kiállítása, amelyekre a tárgyak az ország hatóságainak engedélyével érkeztek.

A kiállított tárgyak között lesznek agyagedények, gyógyászati eszközök, hangszerek, istennő- és állatszobrok, egyes darabok a Kr. e. 6100-ból származnak.

A tárlat társkurátora, Tamara Csalabi szerint az iraki nemzeti pavilon kiállítása egyenes válasz lesz arra a „kulturális genocídiumra”, amelyet az Iszlám Állam végez Irakban és Szíriában.

Az iraki nemzeti múzeum kiállítótere, Bagdad

Fotó: pinterest

„Soha nem volt ilyen fontos, hogy az Irakon kívül élő emberek lássák ezeket a tárgyakat és megértsék kulturális jelentőségüket akkor, amikor folyik Palmüra, Nimrúd és Moszul műemlékeinek nihilista megsemmisítése. Ezek a tárgyak egyetemesek, jelentőségük túllép a határokon, és fontos üzenetet továbbítanak” – hangsúlyozta Csalabi.

Hozzátette, hogy a kurátorok számára fontos volt bemutatni a múzeum gyűjteményéből Szaddám Husszein hatalmának megdöntése idején elrabolt mintegy 15 ezer tárgy közül néhányat. A műkincsek egyharmada került meg, köztük olyanok, mint a Velencében bemutatandó kicsiny, galambformájú mérőeszköz vagy a termékenység istennőjét ábrázoló szobor. Mindkettő Hollandiából került vissza a múzeumba 2010-ben.