Október 15-én szállhatnak fel először az új olasz légitársaság gépei

Forrás: turizmus.com

 2021. július 16. 15:12

Pozitív eredménnyel zárultak az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások az új olasz légitársaság, az Italia Trasporto Aereo (ITA) alapításáról – közölte csütörtökön az olasz gazdasági és pénzügyi minisztérium.

Az Alitalia utódjának számító ITA első járatai 2021. október 15-én indulhatnak el, a jegyeket a tervek szerint augusztus 15-én kezdik el árusítani – írja az aero.de.

Az ITA-val egy új, fontos, a hazai és a nemzetközi piacon is versenyképes olasz légitársaság jön létre jelentős fejlődési perspektívákkal – nyilatkozta Enrico Giovannini olasz közlekedési miniszter. Médiatudósítások szerint az Alitalia október 15-től nem is működik tovább.

Eredetileg úgy volt, hogy az ITA már tavasszal felszáll, de Brüsszelben hónapokig folyt a vita arról, hogy versenyjogi szempontból minden rendben van-e az új cég elindulása körül. Többek között a fel- és leszállási jogokat illetően nem sikerült sokáig megegyezni, az ITA állítólag néhány tucat jogról volt hajlandó lemondani, amit Brüsszel nem tartott elegendőnek.

A veszteségesen működő Alitalia már évek óta állami segélyekre szorul. Az ITA ezért karcsúsítva kezdi meg pályafutását, a milánói Linate repülőtéren az Alitalia-résidők 85 százalékát, a római Fiumicino repülőtérinek a 43 százalékát veszi át.

Az Alitalia valószínűleg már csak október 15-ig működik

Fotó: Alitalia

A vállalat igazgatósága 2025-ig hagyta jóvá az üzleti tervet, ami azt is lehetővé teszi, hogy a közgyűlés 700 millió euró tőkeemelésről határozzon.Az ITA saját adatai szerint 52 géppel kezdi meg a működését, ebből 7 óriásgép, 45 pedig keskeny törzsű. A tervek szerint 2022-ben 78 géppel repülnek majd. Ebben az évben maximum 2950 alkalmazottja lesz a társaságnak, ez a szám 2025-ig akár 5700-ra nőhet.

A római és milánói hubokból az üzleti és a szabadidős ügyfelekre szeretne koncentrálni az új légitársaság. A kínálatban egyelőre 45 úti cél és 61 repülőjárat szerepel, köztük Frankfurt, Párizs, London, New York és Buenos Aires.