Októberben újra lehet pályázni az ingyenes InterRail-bérletekre

Forrás: turizmus.com

 2021. július 21. 17:04

Október 12-én nyitja meg az Európai Bizottság azt a kéthetes pályázati időszakot, amikor ismét ingyenes InterRail-bérletekre jelentkezhetnek az európai, köztük a magyar 18 éves fiatalok – jelentette be Ujhelyi István, az uniós program mentora.

A magyar EP-képviselő tájékoztatása szerint idén mintegy hatvanezer bérletet fognak szétosztani a jelentkezők között, ebből több mint 1100 jut a magyar nyerteseknek. A lehetőségre minden évben azok pályázhatnak, akik abban az adott esztendőben töltik be a nagykorúságukat, vagyis a 18. életévüket. A Covid-járvány miatt tavaly kényszerűségből elmaradt pályázati fordulót is idén pótolják, így azok is jelentkezhetnek majd, akik 2020-ban a pandémia miatt kimaradtak a programból. Azok a fiatalok pedig, akik 2019-ben nyertek ingyenes InterRail-bérletet, de a Covid-korlátozások miatt nem tudták „leutazni" a bérletet, a megnyújtott határidőnek köszönhetően egészen 2022 szeptember végéig felhasználhatják a vonatjegyeket.

A „FreeInterRail" alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján.

Idén mintegy hatvanezer bérletet fognak szétosztani a jelentkező fiatalok között

Fotó: 123rf.com

A program pilot időszakában több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük több mint 70 ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés, a program pedig számos elismerést, például európai nívódíjat is elnyert. Az EU következő hétéves költségvetésében az ingyenes InterRail-bérletprogram (DiscoverEU néven) immár saját büdzsét kapott az Erasmus+ keretében, így a következő években is biztosított a jövője – tudatta a képviselő.