Most már biztos: október végén megnyílik az új berlini repülőtér

Forrás: turizmus.com

 2020. október 24. 11:39

Többszöri halasztás után október 31-én végre megnyílik Berlin új repülőtere, a Willy Brandtról elnevezett Berlin Brandenburg Airport.

Az új légi kikötő BER IATA-kód alatt kezdi meg működését. Három terminálja és két futópályája akár évi 43 millió utas kiszolgálására alkalmas, de a terv az, hogy 2040-re kapacitása elérje az évi 58 millió főt.

Az új repülőtér átadása több jelentős változással is jár: a téli menetrendi időszak kezdetétől, vagyis november 8-tól az egyik régebb óta üzemelő berlini repülőtér, a Tegel (TXL) bezárja kapuit, míg egy másik légi kikötő, a régi Kelet-Berlin hivatalos reptere, Schönefeld (SXF) október 25-től átalakul a Berlin Brandenburg Repülőtér 5-ös számú termináljává – adta hírül a Visit Berlin.

A Berlin Brandenburg Repülőtér 1-es és 2-es terminálját is átadják ugyanezen a napon, ugyanakkor a jelenlegi alacsony kereslet miatt egy darabig a kettő közül csak az 1-es terminál fogad járatokat. A 2-es terminál a tervek szerint majd a 2021-es nyári szezonra nyitja meg kapuit.

Kilenc éves késéssel október 31-én nyit a Berlin Brandenburg Repülőtér

Fotó: Visit Berlin

Az 1-es terminálon 118 utasfelvételi pult és 41 biztonsági ellenőrző kapu működik, a terminál középpontjában található a 9000 négyzetméteres Piactér, ahonnan számos üzlet és étterem nyílik. A szintén október végétől üzemelő 5-ös terminálon ugyancsak számos bolt és vendéglátó egység várja az utasokat.

Az 1-es terminálról 8 perc alatt lehet átjutni az 5-ös terminálra S-Bahnnal, taxival vagy busszal ugyanez tíz percbe telik.

A repülőtér kilencéves késéssel kezdi meg működését. A Berlin déli határánál épült légikikötőt eredetileg 2011 novemberében adták volna át, de a határidőt többek között műszaki problémák miatt hat alkalommal is későbbre kellett tolni.