Újabb olasz tengerparti strandon kérnek belépődíjat az idei nyártól

Forrás: turizmus.com

 2024. február 22. 14:40

A látogatószám korlátozása mellett belépődíjat is kérnek az idei nyártól kezdődően egy liguriai tengerparti szakaszon.

Olaszországban az elmúlt években több tengerparti szakaszon is bevezettek belépődíjat és/vagy korlátozták a látogatók számát. Ezen a nyáron valószínűleg egy újabb strand, a Liguria régió Sestri Levante településénél található Baia del Silenzio kerül fel a listára.

Az Ansa olasz hírügynökség szerint Francesco Solinas polgármester javasolta a belépődíj bevezetését a strand üzemeltetőinek.

A csodás partszakaszon egykor a híres dán mesemondó, Hans Christian Andersen is sok időt töltött.

A strandon a tervek szerint 2024 nyarától 5 eurós belépődíjat kell fizetniük a turistáknak, a 12 éven aluli gyerekek és a helyi lakosok ingyen léphetnek be a területre. Az még nem tisztázott, hogy ki fogja beszedni a díjat, de a látogatószámot – az előző évekhez hasonlóan – 400 főben korlátozzák.

A polgármester szerint a belépődíjakból származó bevételt a szolgáltatások színvonalának növelésére, ezen belül a biztonsági szolgálat, a vízi mentők és a takarítás költségeire fordítják.

A liguriai Baia del Silenzio partszakasza is fizetős lesz a nyári hónapoktól

Fotó: 123rf.com

Sestri Levante ezzel több olasz település példáját követi. A Szardínia szigetén található Bauneiben például tavaly napi 300 főre korlátozták a Cala dei Gabbiani és a Cala Biriala látogatóinak számát. A Cala Goloritze partszakaszra csak 250 nyaralót engednek be, őket is csak 6 eurós díj ellenében.

A sziget északi részén található Spaggia della Pelosán már 2021 óta szednek 3,50 eurós belépődíjat a 12. életévüket betöltött látogatóktól, és 1500 főben maximálták a látogatószámot.

A Villasimius településen található Spiaggi di Punta Molentis strandon személyenként egy eurót fizetnek a látogatók, a maximális látogatószám pedig 600 fő. San Teodoro üdülőhelyen a Cala Brandinchi strandon 1447, a Lu Impostu strandon pedig 3352 főben maximálták a látogatók számát. Mindkét strandon 2 euró a belépődíj.

A szicíliai Lampedusa szigetének délnyugati partjainál található Isla dei Conigli szigetén is elő kell venniük a strandolóknak a pénztárcájukat belépéskor, 2 eurót kell fizetniük. Itt délelőtt és délután legfeljebb 350 személy tartózkodhat – írja a Merkur.de.