Csak az oltottak és a gyógyultak síelhetnek Olaszországban

Forrás: turizmus.com

 2022. január 12. 10:56

Olaszországban szigorodtak a síelés feltételei január 10-től. A jelenlegi osztrák szabályozáshoz hasonló rendszer lépett életbe: csak az oltottak és a betegségből felépültek vásárolhatnak bérletet, negatív teszt már nem elég a 12 éven felüliek részére.

Az olasz síterepeken életbe lépett változásokat összefoglaló Sielők.hu cikke emlékeztet, korábban Green Pass kellett a síbérlethez, amely az osztrák 3G-rendszer helyi változata. Január 10-től azonban már nem fogadják el a negatív tesztet a sípályákon, csak az oltást, vagy a 180 napnál nem régebbi korábbi pozitív PCR-tesztet.

Az ún. Super Green Pass (ami az osztrák 2G-szabály olasz megfelelője) nemcsak a síterepeken, hanem a szállásokon a vendéglőkben is érvényes.

A Dolomitokban is csak az oltottak vagy a gyógyultak használhatják a sífelvonókat

Fotó: 123rf.com

A kötelező bukósisak használatát felemelték 14-ről 18 éves korra. A zárt kabinos lifteken december vége óta kötelező az FFP2-es maszk használata hatéves kor felett.

 

Kötelező felelősségbiztosítást kötni a síelőknek

Egy másik új szabály értelmében a síelőknek januártól kötelező felelősségbiztosítással is rendelkezniük kell a síelés közben harmadik félnek okozott károk esetére. Ezt sok biztosítás egyébként már eddig is fedezte. A síterületek üzemeltetőinek ezentúl a síbérlet megvásárlásakor a biztosítás megkötését is fel kell ajánlaniuk. Dél-Tirolban a hírek szerint napi, hétvégi, heti, havi és az egész szezonra szóló biztosításokat is meg lehet kötni. Biztosítás hiányában 100-150 eurós bírságot kockáztatnak a síelők a síbérlet elvesztése mellett – írja a fvw.de.

Az alkoholos befolyásoltság miatti balesetek számának csökkentése érdekében pedig ezentúl tilos ittasan síelni vagy snowboardozni a havas olasz lejtőkön, a megengedett véralkoholszintet legfeljebb 0,5 ezrelékben határozták meg. A szabály megszegése 250-1000 eurós bírsággal jár, sőt a 0,8 ezrelék feletti véralkoholszinttel történő síelés már bűncselekménynek számít.

 

Beutazás csak negatív teszttel

Fontos tudnivaló az Olaszországba utazóknak, hogy december 16-tól szigorították a belépési feltételeket, e szerint január 31-ig – oltottságtól függetlenül – az Európai Unió országaiból is kizárólag negatív tesztelési eredménnyel lehet belépni Olaszországba. A belépéshez tehát az oltottaktól és a gyógyultaktól is 24 óránál nem régebbi antigén gyorstesztet, vagy 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet kérnek. A részletes beutazási feltételek a Konzuli Szolgálat oldalán érhetők el.