Olaszország felgyorsítja az ITA Airways eladását

Forrás: turizmus.com

 2022. december 22. 20:35

Az olasz kormány szerdán elfogadott egy rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a Lufthansa gyorsított eljárás keretében megszerezze az ITA Airways olasz állami légitársaság – egyelőre – kisebbségi részét.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerdán aláírta az ITA Airways kezdetben kisebbségi részesedésének eladásáról szóló rendeletet azzal a céllal, hogy elősegítse az olasz állam tulajdonában álló légitársaság teljes privatizációját – írja a reuters.com.

A hírügynökség által látott rendelettervezetben az szerepelt, hogy a privatizáció lebonyolítása után egy másik légitársaságnak kell többségi részesedéssel rendelkeznie az ITA-ban. A tervezet azt is lehetővé teszi a vevők számára, hogy egy vagy több tőkeemeléssel vásároljanak részesedést a cégben.

A lap forrásai szerint az ügylet fő esélyese a német Lufthansa, amely állítólag úgy nyilatkozott, hogy rövid távon kisebbségi részesedést szeretne vásárolni.

A kormány lépését sem az ITA, sem a Lufthansa nem kívánta kommentálni, azonban Fabio Lazzerini, az olasz légitársaság vezérigazgatója még a rendelet elfogadása előtt azt mondta, hogy a német céggel „rendkívül együttműködő módon” folynak a tárgyalások.

Az olasz kormány felgyorsítja az ITA Airways privatizációját

Fotó: ITA Airways

A most elfogadott rendelet a privatizációs folyamat felgyorsítása érdekében eltörölte a pénzügyminisztérium azon korábbi kötelezettségét, hogy egyből a légitársaság többségi részesedését kell eladnia.

Olaszország az Európai Unióval kötött megállapodás értelmében 2023 vége előtt még mintegy 250 millió eurót fecskendezhetne a légitársaságba. Iparági források szerint az ITA Airways értéke kb. 500 millió euró lehet. A cég tavaly 170 millió eurós működési veszteséget könyvelt el.

Az aero.de csütörtökön azt írta, olasz médiaértesülések szerint a Lufthansa kész arra, hogy első lépésben 40-49 százalékos részesedést szerezzen 180-200 millió euró ellenében.

Az olasz állam korábban a Certares amerikai befektetési alap, az Air France–KLM és a Delta Air Lines légitársaságok alkotta konzorciummal kezdett el tárgyalni a légitársaság eladásáról, ám a tárgyalások nem vezettek eredményre. Így jött képbe újra a Lufthansa, amely kitartó érdeklődést mutat az olasz légitársaság iránt, még úgy is, hogy korábbi partnere, az MSC hajózási és logisztikai óriásvállalat már elpártolt mellőle.