Olaszország határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán

Forrás: MTI

 2023. október 18. 15:55

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter tájékoztatta Bostjan Poklukar szlovén hivatali kollégáját, hogy az Európában és a Közel-Keleten megváltozott helyzet miatt biztonsági okokból határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán.

Az olasz ideiglenes intézkedés célja a terrorizmus és a szervezett bűnözés megelőzése – olvasható a szlovén belügyminisztérium közleményében.

A két tárcavezető kedden este egyeztetett telefonon, és egyetértettek abban, hogy a szlovén és olasz hatóságok által is megfigyelt nyugat-balkáni migrációs útvonal "vonzó folyosó lehet a potenciális radikalizálódás számára".

Poklukar szerint a határellenőrzésnek ideiglenesnek és arányosnak kell lennie. Felszólította Piantedosit, hogy olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek "nem szakítják meg a határvidéken élő emberek kulturális, baráti és családi kapcsolatait".

Olaszország bevezeti a határellenőrzést a Szlovéniával közös határán

Fotó: 123rf.com

A szlovén és az olasz országos rendőrfőkapitány hamarosan tárgyalni fog a részletekről – közölte a minisztérium, hozzátéve: a szlovén rendőrség fokozottan figyeli a helyzetet, és ennek megfelelően intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy minden szlovén állampolgár biztonságát szavatolja.

Az STA szlovén hírügynökség azt írta: Olaszország bejelentését követően Szlovénia is arra készül, hogy értesítse az Európai Bizottságot a határellenőrzés bevezetéséről Horvátországgal és Magyarországgal közös határán.