Országos sztrájk kezdődött Olaszországban, több repülőjáratot is töröltek

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. október 20. 09:55

Olaszországban a vasutasok csütörtök este kilenc órakor kezdődő munkabeszüntetésével elindult a szakszervezetek által meghirdetett huszonnégyórás, országos sztrájk.

A vasutasok sztrájkja péntek este kilenc óráig tart, a munkabeszüntetéshez csatlakoztak a három legnagyobb vasútvállalat, a Trenitalia, az Italo és a Trenord dolgozói. Kivételt képeznek a nagysebességű vonatjáratok, amelyek közlekednek.

A repülőtereken is járattörlésekre lehet számítani Olaszországban

Fotó: 123rf.com

 

 

A sztrájk kiterjed a hajó- és a légiközlekedésre is, A milánói Linate és Malpensa repülőterek közlése szerint a járatok húsz százalékát már törölték, és csatlakoznak a sztrájkhoz a repülőtéri poggyászkezelők is.

A városi tömegközlekedés pénteken akadozik: a sztrájk időpontjai városról városra változnak. Sztrájkolnak az autósztráda-vállalatok dolgozói, valamint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók is.

Leáll az ország összes acélgyára: a dél-olasz Tarantóban található Ilva-acélművek munkásai pénteken Róma központjában tartanak tüntetést munkahelyeik védelmében.

A munkabeszüntetést az UIL szakszervezeti tömörülés hirdette meg, de számos érdekképviselet támogatja. A legnagyobb szakszervezeti föderációként ismert CGIL főtitkára Maurizio Landini bejelentette, hogy készek az általános sztrájkra is novemberben a kormány gazdasági-költségvetési intézkedéseivel szemben.