Olaszországban 33 százalékkal nőtt a nyári előfoglalások száma

Forrás: MTI

 2021. április 20. 12:40

Több mint 15 millióan kapták már meg a koronavírus elleni első vakcina dózist Olaszországban az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint. A közeledő lazítások és az oltási program miatt az országban az utóbbi négy nap alatt 33 százalékkal emelkedett a nyári foglalások száma.

A járványkorlátozások április 26-tól bejelentett részleges feloldására várva az utóbbi négy nap alatt 33 százalékkal emelkedett a nyári idegenforgalmi foglalások száma Olaszországban.

A kormány tervei szerint első lépésben a szabadtéri terasszal rendelkező bárok és éttermek nyithatnak meg egész napra: a vendéglátósok szerint így hátrány éri a terasz nélküli helyeket. A firenzei étteremtulajdonosok hétfőn a városhoz közeli A1-es autósztrádán tüntettek, ami az észak és dél közötti forgalom többórás megbénításához vezetett.

olaszorszag_123rf

A kormány tervei szerint első lépésben a szabadtéri terasszal rendelkező bárok és éttermek nyithatnak meg egész napra

Fotó: 123rf.com

A foglalásokat az oltási terv sikere is emelte, Olaszországban a 60 milliós lakosság nagyjából egynegyedét oltották már be. A második dózist 4,5 millióan kapták meg. A több mint 14 millió hatvanöt év felettiből mostanáig 10,7 millióan kaptak már oltást. A nyolcvan év felettiek oltását egyedül Marche tartomány fejezte be. Az aktív betegek száma karácsony óta most először csökkent félmillió alá.

Eközben a San Marino Köztársaság által közölt adatok szerint a városállamban ősz óta először egyetlen új beteget sem szűrtek ki az elvégzett tesztek és mindössze egy beteg halt meg.

San Marinóban már megnyitottak a bárok és az éttermek, de a városállam utcáin még alig látni turistát.

A 34 ezer lakosú államban közel 22 ezren kapták már meg a védőoltást, közöttük több mint nyolcezren a második adagban is részesültek. A köztársaság lakosainak jelentős többsége Szputnyik V orosz vakcinát kapott, miután a többi oltóanyag késve érkezett.