Olaszországban szinte mindenhol kérik az oltási igazolást február 1-jétől

Forrás: turizmus.com

 2022. január 29. 11:06

Február elsejétől az élet majdnem minden területén bevezetik az oltási igazolás használatát Olaszországban. Ugyanakkor enyhítik a beutazási szabályokat az Európai Unióból érkezők számára.

A koronavírus elleni oltottsági igazolást minden nyilvános helyen be kell mutatniuk a 12 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények, gyógyszertárak és az alapvető szükségcikkeket árusító üzletek. Oltási igazolás szükséges többek között a ruha- és könyvesboltokban, a sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, zárt és szabadtéri vendéglátóhelyeken, hotelekben, a városi tömegközlekedésben és a távolsági járatokon.

Február elsejétől az élet majdnem minden területén bevezetik az oltási igazolás használatát Olaszországban

Fotó: 123rf.com

Az oltottsági igazolás legalább három adaggal érvényes az ötven év felettiek számára, akik február 15-től anélkül munkát sem végezhetnek sem az állami, sem a magán ágazatban. Az oltás nélküli ötven év felettiekre bírságot szabnak ki – írja az MTI.

 

Megszűnik a beutazás előtti tesztkötelezettség

Olaszország ugyanakkor február 1-től enyhíti a beutazási korlátozásokat az Európai Unió országaiból érkező utazó számára – ezt Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter jelentette be még szerdán a a SchengenVisaInfo cikke szerint.

Az új rendelet szerint az EU-ból minden látogató csak védettségi igazolás felmutatásával léphet be az országba, amely igazolja, hogy az illető személyt beoltották, felépült a koronavírus-fertőzésből, vagy negatív teszttel rendelkezik. Február 1-jétől megszüntetik a beutazás előtti, jelenleg még érvényben lévő plusz tesztelési kötelezettséget.Olaszország december 16-tól szigorította a belépési feltételeket, január 31-ig – oltottságtól függetlenül – az Európai Unió országaiból is kizárólag negatív teszttel lehet beutazni. Ezen kívül mindenkinek ki kell töltenie egy digitális utaskereső űrlapot, mielőtt beutazik Olaszországba.

 

Szombaton a Covid-19 első betegeiről emlékeznek meg

Ma a Spallanzani római járványkórházban az új koronavírus-járvány 2020. január 29-én azonosított, legelső betegeiről emlékeznek meg. Két évvel ezelőtt egy kínai turista házaspárt szállítottak a kórházba a fertőzés tüneteivel, ahonnan április második felében távoztak, gyógyultan.

2020. január utolsó napján Róma felfüggesztette a Kínából érkező közvetlen légi járatokat. A legelső olasz beteget majdnem egy hónappal később, február 20-án azonosították a lombardiai Codogno kórházában. Február 24-től a gócpont Lombardia és Veneto több önkormányzatát zárlat alá helyezték, majd március 8-tól az egész országot, amely május 18-ig teljesen leállt. Teljes zárlatot rendeltek el 2020 október végétől is több hónapra, majd 2021 tavaszán is. Az utóbbi két év alatt több mint 10,5 millióan betegedtek meg, a halottak száma meghaladja a 145 ezret.
Olaszország az egyetlen, amely emléknapot vezetett be a betegségben meghaltak emlékére, melyet március 18-án tartanak. Azon a napon, amikor Bergamo városából katonai kamionok sora indult el koporsókkal más térségek krematóriumai felé.

A járvány első évében az olasz hazai össztermék (GDP) esése megközelítette a kilenc százalékot, és 1,2 millió munkahely szűnt meg. Az olasz városok turizmusa 71 százalékos visszaesést szenvedett el 2021-ben 2019-hez képest.

Jelenleg az ország túl van az omikron variáns okozta negyedik hullám tetőzésén, de az esetszám jelentős csökkenését csak a következő hetekben várják.