Olaszországban karantén vár a Romániából és Bulgáriából beutazókra

Forrás: MTI

 2020. július 25. 12:20

A járvány terjedése szempontjából nem biztonságos országnak nyilvánította Romániát és Bulgáriát Roberto Speranza egészségügyi miniszter pénteken. Ez azt jelenti, hogy a két országból beutazókra kéthetes karanténkötelezettség vonatkozik.

Roberto Speranza bejelentette, hogy mindazok, akik az utóbbi tizennégy napban Romániában vagy Bulgáriában tartózkodtak, és visszatérnek Olaszországba, az érkezésüktől számított tizennégy napban karanténkötelezettség alá esnek, akár olasz, akár más állampolgárságú beutazóról legyen szó.

Olaszország most először rendelt el karantént európai uniós tagállamból érkezőkkel szemben.

„A járványt még nem sikerült legyőzni, továbbra is óvatosság és figyelem a jelszó” – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. Hozzátette, hogy ugyanez az óvintézkedés vonatkozik a schengeni övezeten és az Európai Unión kívüli európai országra is.

Olaszország június 3-án nyitotta meg külső határait. A fertőzöttek számának növekedése nyomán az olasz egészségügyi hatóságok ismét óvintézkedéseket vezettek be először a Bangladesből beutazók, majd további országok utasai esetében.

Kéthetes karantén vár azokra, akik Bulgáriából vagy Romániából érkeznek Olaszországba

Fotó: 123rf.com

Július 9-től beutazási tilalmat rendeltek el a kiemelten járványveszélyes országokból érkezőkkel szemben. Ezen a 16-os listán szerepel Örményország, Bahrein, Brazília, Bosznia-Hercegovina, Chile, Kuwait, Észak-Macedónia, Moldova, Omán, Panama, Peru, a Dominikai Köztársaság, valamint Banglades is. Július 16-tól a listára felkerült Szerbia, Montenegró és Koszovó.

Az EU-országokból, valamint Svájcból, Norvégiából és Izlandból érkezők karantén nélkül léphetnek be Olaszországba. Kivételt mostantól Románia és Bulgária jelent.

A többi nem uniós államból – többek között Kanadából, Japánból és Marokkóból is – továbbra is csak munkavégzés vagy egészségügyi indok miatt lehet Olaszországba belépni, ebben az esetben is karanténkötelezettséggel.