Olcsó lett a líra, lerohanják Törökországot a cseh turisták

Forrás: turizmus.com

 2022. január 06. 12:33

Miközben Csehországban is 10-14 napon belül átveszi az uralmat az omikron-variáns a koronavírus-járványban, az emberek inkább azzal törődnek, hogy kihasználják a rendkívül kedvező törökországi utazási lehetőségeket.

Csehországban jelenleg csak a fertőzések 15 százalékát adja az omikron, de szakértők arra számítanak, hogy a vírusvariáns miatt a járványhullám csúcsán napi 50 ezer fertőzést is feljegyezhetnek a tízmilliós országban és hétezren kerülhetnek kórházba – írja a Radio Praha az állami közegészségügyi hivatal prognózisára hivatkozva.

Úgy tűnik, azonban, hogy a cseheket jelenleg nem ez izgatja a leginkább, hanem az, hogy minél olcsóbban lefoglaljanak maguknak egy jó kis üdülést Törökországban. Az utazási ügynökségek szerint a csehek megrohanták az irodákat, miután kiszúrták, hogy a líra gyengülése miatt a koronához képest fillérekért lazíthatnak a mediterrán országban. Az éves infláció Törökországban decemberben két évtizedes csúcsot döntve 36 százalék fölé lendült – írja a Napi.hu.

Törökország a 2022. nyári üdülési célpontok listáján megelőzte az általában vezető Görögországot

Fotó: 123rf.com

Karácsony előtt a legnagyobb utazási iroda, a Čedok kombinált utat ajánlott, amelyben városlátogatás mellett vásárlás is szerepelt a helyi piacokon. Az utakat elkapkodták az érdeklődők – számolt be az iroda szóvivője. A CK Fischer utazásszervező cég tájékoztatása szerint a török lehetőségek iránti érdeklődés 30 százalékkal haladja meg a pandémia előtti szintet. Törökország a 2022. nyári üdülési célpontok listáján megelőzte az általában vezető Görögországot.

A csehek a 2020-as árakhoz képest akár 20 százalékot is spórolnak, mivel a szállodákban általában euróban kell fizetni. Miközben a török líra látványosan gyengült az euróval szemben az elmúlt időszakban, a cseh korona kissé erősödött – az év végén egy euróért 25 koronát (367 forint) kellett fizetni.