Olcsóbb lehetőségeket keresnek az európai utazók

Forrás: turizmus.com

 2023. július 06. 10:14

A European Travel Commission (ETC) 2023 májusában végzett tanulmánya szerint, az európaiak pénzügyi gondjaik ellenére is utaznak, csupán az olcsóbb lehetőségek felé tolódik a fogyasztói magatartás.

A tanulmány szerint az európai utazások számának 4%-os csökkenése ellenére, az utazási kedv továbbra is magas maradt. Legmagasabb arányban a belgák (79%) és a franciák (80%) terveznek idén június és november között utazni, míg ez az osztrákok esetében csak 45, a svájciaknál pedig 56 százalék ez az arány – írta meg a Skift.

"Az európaiak még mindig szívesen utaznak a következő hónapokban. Sokan alternatív utazási lehetőségek után vadásznak, megfizethetőbb élményeket keresnek, vagy a szezonon kívüli utazásokat fontolgatják, hogy csökkentsék a kiadásaikat" – mondta az ETC elnöke, Miguel Sanz.

Nem csökkent az utazási kedv az európaik körében

Fotó: 123rf.com


A tanulmányból kiderül, hogy az európai utazók 24 százaléka tart az utazási költségek általános emelkedésétől, míg 17 százalékuk a gazdasági helyzet és személyes pénzügyeik miatt aggódik. Ez sokakat arra késztet, hogy az utazások előtt és alatt is átalakítsák viselkedésüket: 17% csökkenteni fogja a vásárlási kiadásokat, 15% pedig olcsóbb éttermeket és olcsóbb szállást fog választani.

Sokan azonban úgy találták, hogy az utazás idejének és helyének megváltoztatása is segít a költségek csökkentésében: az utazók 17 százaléka tervez szezonon kívül utazni, míg 14 százalékuk olyan úti célokat választ, ahol alacsonyabbak az árak.

A felmérés szerint a mediterrán úti célok iránt 10 százalékkal csökkent a látogatók érdeklődése, míg a kevésbé zsúfolt, enyhébb hőmérsékletű országok, például Csehország, Írország és Dánia népszerűsége megugrott.