Olcsóbban kínálják a jegyeket az európai légitársaságok

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 24. 10:29

Egy friss felmérés szerint az európai légitársaságok jelentősen olcsóbban kínálják jegyeiket az őszi, téli hónapokra, mint egy évvel ezelőtt. A forgalom jelentős erősödése mégsem várható az idén.

A ForwardKeys adatelemző cég azt vizsgálta meg, hogyan alakultak a repülőjegyárak a szeptembertől december végéig tartó időszakban négy fő európai küldőpiac és négy fontos célterület között.

Egyebek között az derült ki a felmérésből, hogy a Franciaországból, Németországból, Hollandiából és az Egyesült Királyságból Görög-, Olasz- és Spanyolországba valamint Portugáliába irányuló légi járatok többségére augusztus hónapban több mint 15%-kal olcsóbban lehetett jegyet vásárolni, mint egy évvel ezelőtt.

Tizenhat viszonylat közül csak egyben van áremelkedés, az összes többiben olcsóbbak a jegyek az őszre

Fotó: ForwardKeys

A legkedvezőbb ajánlatokat az Egyesült Királyságból Görögországba kínálták, ott több mint 35%-os volt az áresés az egy évvel korábbihoz képest. 25%-os árcsökkenés volt jellemző ugyanakkor például az Egyesült Királyságból Spanyol- és Olaszországba, Németországból Görögországba és Portugáliába, illetve Franciaországból Görögországba, Hollandiából pedig Spanyolországba induló járatokon.

Egyetlen viszonylatban, Németország és Olaszország között emelkedtek csak az árak 2019-hez képest, amelynek a fapados járatok tömeges megszűnése volt az oka.

Olivier Ponti, a ForwardKeys elnök-helyettese szerint nehéz időket élnek meg a légitársaságok, mivel a kereslet a tavalyinek az ötödére esett vissza.

A válságra a kapacitások csökkentésével és promóciós árakkal próbálnak reagálni a szállítók, ugyanakkor sem a járvány, sem az utazási korlátozások alakulására nem tudnak hatást gyakorolni.

A vonzó árak hatása éppen ezért korlátozott: az utasok félnek foglalni, mivel a változó szabályok bármikor keresztül húzhatják a számításaikat.

A britek az idén akár 35%-kal olcsóbban utazhatnak Görögországba

Fotó: 123rf